Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pune la cale DEMITEREA lui Donald Trump

Donald Trump nebun

O procedură în vederea unei destituiri a lui Donald Trump era evocată joi, în timp ce Statele Unite încearcă să-şi panseze rănile, după ce mii de manifestanţi pe care i-a chemat la Washington au luat cu asalt Capitoliul, iar patru persoane au murit în incidente violente, relatează BFMTV.

America a început să caute vinovaţii eveneminetelor din ultimele ore.

Citește și: Lovitură pentru Realitatea PLUS, după atacul la CTP! ‘O zdreanță, o gioarsă’

Securitatea clădirii era arătată cu degetul, din cauza inacţiunii şi unor eşecuri, însă toate privirile se îndreaptă către Donald Trump, care îşi întărâtă susţinătorii de mai multe săptămâni.

”El aproape că i-a trimis pe susţinătorii săi la Capitoliu, îşi alimentează baza cu fake news, anunţă că nu accepta niciodată rezultatul, face tot felul de lucruri antidemocratice”, declară pentru BFMTV o fostă consilieră la Casa Albă a lui Bill Clinton, Leah Pisar.

Citește și: Ciprian Ciucu sare la gâtul lui Nicușor Dan: ‘Aștept să facă odată o întâlnire cu primarii de sector, că tot întârzie’

IMPEACHMENT ŞI AMENDAMENTUL 25

Acest comportament şochează atât de puternic, încât numeroşi aleşi consideră că Donald Trump ar trebui să nu-şi încheie mandatul.

O procedură în vederea unei destituiri, după ce a mai fost vizat de una, nu mai este posibilă, din cauza punerii ei în aplicare extrem de lungi.

Citește și: Va merge Dana Budeanu la protestele demarate de polițiști împotriva Guvernului Cîțu? ‘Mă gândesc serios să o invităm’

”În ceea ce priveşte impeachmentul este prea târziu”, declară pentru BFMTV un specialist în Statele Unite, François Durpaire.

În vederea unei accelerări a lucrurilor, vicepreşedintele Mike Pence, care s-a distanţat de Donald Trump în ultimele ore, după ce i-a fost loial timp de patru ani, ar putea invoca al 25-lea Amendament al Constituţiei americane.

Citește și: Gabriela Firea s-a dezlănțuit: ‘Comisia Europeană arată că Guvernul Orban-Cîțu a dus România în groapa austerității! În guvernarea PSD, de fiecare dată, realitatea economică arăta mai bine’

”În cazul unei destituiri, al decesului sau demisiei preşedintelui, vicepreşedintele va deveni preşedinte”, se arată în introducerea acestui articol, trei situaţii care nu par însă se aplice în cazul dat.

În schimb, potrivit secţiunii 3 a articolului, ”dacă vicepreşedintele şi o majoritate a principalilor funcţionari din cadrul departamentelor Executivului declară în scris că preşedintele este în incapacitatea de a-şi exercita puterea şi de a-şi îndeplini atribuţiile, vicepreşedintele preia imediat aceste funcţii în calitate de preşedinte interimar”.

Citește și: E oficial! Fostul ministru Costel Alexe primește marea lovitură de la DNA: Este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare

Acest caz este mai apropiat de ceea ce întâmplă în prezent, dar ridică în continuare numeroase probleme.

În această situaţie este necesar să se prezinte probe ale incapacităţii şi ”nebuniei” preşedintelui, precizează un specialist în politică americană, Jean-Éric Branaa.

Citește și: Stelian Ion o dă la întors în privința creșterii vârstei de pensionare a magistraților: ‘Nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora’

Este totodată vorba despre o procedură lungă, care are nevoie de mai mult decât cele 13 zile până când Joe Biden depune jurământul, iar Donald Trump pleacă de la Casa Albă.

VALOARE SIMBOLICĂ

Cu toate acestea, este ”important ca americanii să nu lase nepedepsit ceea ce s-a întâmplat azi”, declară pentru BFMTV un avocat al Baroului din Washington, Olivier Piton.

Citește și: Șmecheria făcută de Guvernul Cîțu: ‘Florin Cîțu face exact ce a criticat la alții și face cu supra de măsură’

”Se efectuează cercetări cu privire la tweeturi, în vederea calificării caracterului subversiv a ceea ce s-a întâmplat, există deja o perspectivă juridică destul de avansată”, adaugă el.

O plecare de la putere a lui Trump înainte de 20 de ianuarie pare dificilă, însă locatarul Casei Albe este mai singur ca niciodată. Demisiile în jurul său se multiplică, iar susţinătorii din ultimele săptămâni îl abandonează.

Citește și: Fotografie de colecție făcută publică de Marcel Vela: ‘Acum 31 de ani, într-o zi de sâmbătă, pe 6 ianuarie 1990’

În noaptea de miercuri spre joi, mai mulţi membri ai Congresului i-au cerut lui Mike Pence să recurgă la cel de-al 25-lea Amendament, care-l autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a Cabinetului să-l declare pe preşedinte ”inapt” în exercitarea funcţiei.

Potrivit US Capitol Historical Society, este pentru prima oară când Capitoliul a fost invadat, după ce clădirea a fost incendiată de către britanici în 1814.

Citește și: PSD, atac la adresa lui Klaus Iohannis și Florin Cîțu: ‘De ce le este frică nu vor scăpa. 6 decembrie a fost doar începutul!’

Congresul a certificat joi alegerea lui Joe Biden la Casa Albă, după o zi de violenţe de neimaginat miercuri la Washington, unde susţinătorii lui Donald Trump au semănat haosul în Capitoliu, templul democraţiei americane.

Donald Trump şi-a recunoscut, într-un final, înfrângerea, la câteva momente după ce Congresul Statelor Unite a certificat prin vot victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, însă a anunţat că lupta va ”continua”.

Citește și: Iulian Bulai, ieșire fulger: ‘TVR trebuie reformat. Din temelii. De la numirea celor care-l conduc la organizarea de concursuri și regăsirea rolului lui de serviciu public’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.