Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se rupe Ucraina? Liderii Donețkului și Luganskului cer Rusiei să recunoască independența de Kiev

donetk lugansk rusia ucraina rusia

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să recunoască independența Donețkului. Același apel l-a făcut și șeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasechnik, informează TASS.

„Pentru a determina personalitatea juridică internațională și, în consecință, posibilitatea unei opoziții cu drepturi depline față de agresiunea militară a autorităților ucrainene, pentru a preveni victimele în rândul civililor, distrugerea infrastructurii și a fondului de locuințe, în numele popor întreg al Republicii Populare Donețk, vă cerem să recunoașteți Republica Populară Donețk ca stat juridic și social independent, democratic”, a spus Pușilin la postul de televiziune Rusia-24. „Dragă Vladimir Vladimirovici, pentru a preveni moartea în masă a locuitorilor republicii vă rog să recunoașteți suveranitatea și independența Republicii Populare Lugansk”, a mai spus Pasechnik la emisiunea Rossiya-24.

Pușilin și Pasechnik au mai cerut conducerii ruse să ia în considerare posibilitatea încheierii de tratate de prietenie și cooperare cu regiunile lor, inclusiv cooperare în sfera apărării.

Pe 17 februarie, la Donețk și Lugansk, au început să declare agravarea situației din regiune și intensificarea bombardamentelor. Pe 18 februarie, Pushilin și Pasechnik au anunțat evacuarea copiilor, femeilor și bătrânilor în Rusia, iar apoi mobilizarea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Vezi și: Conflict direct Rusia vs. Ucraina, la Rostov: Moscova susține că a ucis cinci 'sabotori' și a distrus două vehicule de luptă de infanterie venite din Ucraina

În ianuarie, un grup de deputați ai Partidului Comunist al Federației Ruse a înaintat Dumei de Stat un proiect de recurs al Camerei către Putin cu un apel de recunoaștere a autoproclamatelor republici din Donbass. La început, Kremlinul și Piața Smolenskaya au subliniat că această recunoaștere este contrară acordurilor de la Minsk.

Vezi și: Ion Cristoiu explică cele 6 motive pentru care va porni războiul în Europa .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.