Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se RUPE Uniunea? Un important comisar european anunță REVOLTĂ în cadrul zonei euro

ue uniunea europeana

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a avertizat marţi asupra riscului unei 'revolte' în zona euro din cauza divergenţelor dintre ţările din nord şi cele din sud, transmite AFP.

'Problema cu zona euro astăzi este că ea nu creează suficientă convergenţă între statele ei membre, iar dacă se va continua în acest fel, veţi vedea o revoltă', a spus Moscovici într-o intervenţie la colocviul European Business Summit, desfăşurat la Bruxelles, scrie agerpres.ro.

Citește și: Investigație marca RISE PROJECT: Cum a fost privatizat Bucureștiul

'O revoltă a celor din nordul Europei, care consideră că ei plătesc pentru alţii, în timp ce alţii nu fac acelaşi efort (...) dar şi o revoltă în sudul Europei, unde oamenii au impresia că creşterea economică este pentru cealaltă parte a Europei, în timp ce pentru ei se aplică austeritatea şi nu există solidaritate', a explicat în continuare comisarul european, fost ministru francez al economiei.

Moscovici a dat şi exemple de situaţii ce pot provoca astfel de divergenţe, cum este cazul datoriei publice a Italiei, dublă faţă de cea a Germaniei.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Primele fotografii cu Denisa Manelista

Prin urmare, pentru a depăşi aceste disensiuni, Comisia Europeană intenţionează să prezinte pe 31 mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM).

'Statu quo-ul nu mai este o opţiune, întrucât moştenirea crizei (economice izbucnite în anul 2007) a produs o dinamică divergentă în zona euro', a mai atras atenţia comisarul european. Dar el a respins atât ideea unei 'Uniuni de transfer', adică un sistem de transferuri permanente între statele membre cele mai bogate către cele mai sărace - idee dezaprobată de Germania - cât şi un principiu de genul 'fiecare pentru el'. Moscovici a susţinut în schimb o 'mai bună coordonare a politicilor macro-economice între statele membre'.

Citește și: IMAGINI EXPLICITE Filme PORNO într-o instituție PUBLICĂ / VIDEO

Estimând că există o 'problemă de responsabilitate democratică în zona euro', comisarul european s-a declarat 'personal favorabil unei capacităţi bugetare pentru această zonă, a unei guvernanţe mai puternice, care să ia forma unui Minister de Finanţe al zonei euro, precum şi a unui Parlament', care să fie alcătuit din eurodeputaţii celor 19 state ce au euro ca monedă.

Acestea sunt de altfel şi ideile avansate de noul preşedinte francez Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale şi discutate de miniştrii de finanţe francez şi german, Bruno Le Maire şi Wolfgang Schaueble, la prima lor întrevedere desfăşurată luni la Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.