Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă total Lacul Morii din București: istoria sinistră a unui baraj construit cu 'sacrificii umane'/ VIDEO

lacul morii

Primăria Sectorului 6 anunță un proiect prin care se va reamenaja Lacul Morii, zona din Militari. Lucrările vor începe în această primăvară și vor dura aproximativ 3 luni. Lacul Morii are o istorie sinistră, fiind unul dintre proiectele comuniste pentru care mulți oameni au avut de suferit, iar în jurul său au fost țesute nenumărate povești terifiante.

”Avem bani prinși în buget pentru #ParculLaculMorii, de 16,6 hectare!

Pentru anul 2024, am alocat 3,2 milioane de lei pentru proiect tehnic, autorizare și studiu de fezabilitate.

Alți 7,5 milioane pleacă spre amenajarea malului sudic al Lacului Morii, zona din #Militari, care se va întinde pe 1,3 km.

content-image

Lucrările vor începe în primăvară, iar ADPDU Sector 6 le va finaliza în aproximativ trei luni.

Promenada, gândită special pentru relaxare, va avea, din loc în loc, spații pentru recreere și odihnă, locuri de joacă pentru copii, iluminat public, dar și amenajări peisagistice.

Nu vor lipsi leagănele din lemn cu băncuțe, rasteluri, o stație pentru reparat biciclete, mese de șah, toalete ecologice.

content-image

Accesul se va face din Aleea Lacul Morii.

Transformăm #Sectorul6! Facem treabă #PentruSectorul6.

Maidanele devin spații moderne de petrecere a timpului liber, doar la noi, #acasă, în 6

Randări 3D parc și malul sudic”, arată Primăria Sectorului 6.

Istoria sinistră a Lacului Morii

Presiunea de a construi un baraj care să prevină inundațiile provocate de râul Dâmbovița a determinat o accelerare a lucrărilor de către Nicolae Ceaușescu. Astfel, construcția barajului Ciurel și amenajarea lacului au fost finalizate într-un interval de timp relativ scurt, de puțin peste un an, între iulie 1985 și 21 august 1986. Această grabă a avut consecințe tragice pentru locuitorii zonei afectate.

Oamenii care locuiau în aria care urma să fie inundată de apele Dâmboviței au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, provocând adevărate drame umane. Pe lângă pierderea caselor, localnicii au fost constrânși să-și mute și rudele decedate. Termenul limită impus pentru relocare a fost extrem de strâns. Buldozerele au trecut peste toate cadavrele care nu au fost mutate în timpul intervalului stabilit de regimul comunist.

Legendele urbane sunt alimentate și de demolarea Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, cea mai veche construcție din zonă. Ridicată în 1564, așa cum indică o inscripție descoperită în interiorul lăcașului, biserica nu avea doar un rol religios, ci și unul strategic. Terenul înconjurător era mlastinos și accesul era posibil doar pe un pod mobil, care putea fi ridicat în caz de pericol. Această biserică a fost una dintre primele clădiri demolate. Faptul că demolarea a avut loc în ziua Sfinților Constantin și Elena a sporit legendele legate de posibile blesteme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.