Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se strânge cleștele în jurul Rusiei. Statele din Asia Centrală amenințate direct la ele acasă de sancțiuni dure de UE și SUA

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Reprezentantul special al UE pentru respectarea sancțiunilor, David O' Sullivan, și-a început turneul în țările post-sovietice cu Kîrgîzstan, unde a avut convorbiri cu conducerea republicii. La un briefing ținut la Bișkek el a comunicat despre planurile de a vizita Uzbekistanul, Kazahstanul, Georgia și Armenia, țări în care sunt probleme legate de ocolirea sancțiunilor antirusești. UE intenționează să instituie controlul asupra respectării lor de către aceste state, relatează Nezavisimaia Gazeta preluată de Rador.

"Respectăm părerea țărilor care nu susțin sancțiunile împotriva Rusiei. Noi nu vrem însă ca acestea să devină o platformă pentru ocolirea sancțiunilor" a declarat  David O' Sullivan la un breafing ținut la Bișkek, pe 28 aprilie. "Obiectivul nostru este implementarea eficientă a sancțiunilor. După analiza fluxurilor comerciale remarcăm o creștere considerabilă care nu a existat anterior. Kîrgîzstan este unul dintre aceste state. Dar remarc că nu este singura țară. Am vizitat Emiratele Arabe Unite. Turcia. Intenționez să vizitez Kazahstanul, Uzbekistanul, Georgia și Armenia", a declarat trimisul UE, citat de 24.kg.

Oficialul european a comunicat că la sfârșitul anului 2022 exportul de mărfuri din Uniunea Europeană în Kîrgîzstan a crescut cu 300%, iar la unele articole - tehnologii avansate și mărfuri cu dublă destinație - cu 700%. Cei din UE sunt nedumeriți: așa de mult au crescut cererile de la Kîrgîzstan sau mărfurile sunt reexportate în Rusia? Trimisul special al UE a avertizat asupra faptului că încălcarea regimului de sancțiuni va atrage după sine probleme. Sancțiunile nu trebuie să devină un motiv al înrăutățirii legăturilor cu Kîrgîzstan, a afirmat O' Sullivan. El a comunicat că UE intenționează să trimită în toamnă în republică o misiune pentru controlul fluxurilor de mărfuri.

Pentru UE este important să stabilească canale de comunicație cu autoritățile țărilor care nu s-au alăturat sancțiunilor. Totodată UE înțelege faptul că fiecare țară are propriul context economic și politic. "UE este gata să acorde ajutor pentru a majora potențialul organelor de control. Ele trebuie să înțeleagă mai bine natura și caracterul sancțiunilor", a remarcat O' Sullivan. Funcționarii europeni preconizează să poarte convorbiri pe canale diplomatice cu țările din Asia Centrală, pentru a le avertiza în ceea ce privește consecințele.

Problema sancțiunilor secundare - intră și americanii în scenă

"Mai devreme sau mai târziu, problema sancțiunilor secundare ar ajunge pe primul plan. Vizita la Astana a secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, unde el a abordat această temă la întâlnirea cu miniștrii țărilor din Asia Centrală, a arătat că discuția pe această temă va fi continuată în viitorul apropiat. Vizita lui O' Sullivan la Bișkek este un pas concret în algoritmul acțiunilor pe care SUA l-a elaborat temeinic. Legea 'Referitor la contracararea adversarilor Americii prin intermediul sancțiunilor' este sistemică și funcționează clar. Trebuie să înțelegem că unele acțiuni de rea credință ale anumitor jucători vor conduce la sancțiuni secundare", a declarat, pentru "Nezavisimaia Gazeta", Kubatbek Rahimov, fost consilier al primului ministru al Kîrgîzstanului, director executiv al Centrului pentru soluții strategice "Applikata".

Expertul a reamintit faptul că Uzbekistanul are deja deschis "dosarul sancțiunilor secundare". Compania unui cetățean al Federației Ruse înregistrată în republică a intrat sub incidența sancțiunilor secundare ale SUA "pentru sprijinirea eforturilor militare ale Rusiei". După cum a remarcat Rahimov, în ceea ce pirvește Kazahstanul "s-au adunat sute de volume de materiale care în permanență se actualizează". "Iar faptul că Kazahstanul a adoptat măsura de control preventiv asupra circulației mărfurilor cu folosirea de foi de însoțire electronice care sunt introduce începând cu 1 aprilie, este o hotărâre paleativă. Este foarte dificil de controlat frontiera ruso-kazahă, cea mai lungă frontieră terestră din lume", consideră Rahimov.

Se iau primele măsuri pentru a nu se ajunge sub incidența sancțiunilor SUA și UE

Reamintim faptul că începând cu 1 aprilie Kazahstanul va lansa un sistem online, care va urmări toate mărfurile care trec frontiera republicii. Cu ajutorul acestei inovații Astana va demonstra că vor fi respectate restricțiile introduse împotriva Rusiei de SUA și UE. Noul sistem de informații este menit să pună capăt cazurilor de reexport al mărfurilor intrate sub incidența sancțiunilor în Federaţia Rusă.

Cu toate acestea Rusia rămâne cel mai mare partener comercial al Kazahstanului. Exportul în 2022 a crescut cu un sfert, până la 8,8 miliarde de dolari, a comunicat Reuters. Aparatele de uz casnic au devenit aproape principalul articol de export. De exemplu, exportul de televizoare, de monitoare și de proiectoare a crescut de 312 ori, de computere – de 215 ori și de telefoane – de 88 de ori. Totodată Kazahstanul și Kîrgîzstan au devenit unii dintre ei mai mari furnizori de cherestea în UE. Importul de materii prime din cele două republici cental-asiatice a crescut cu 445 de mii de euro în 2021, până la peste 30 de milioane de euro în zece luni ale anului 2022. Tododată președintele Kasîm-Jomart Tokaev încearcă să convingă Occidentul de faptul că Kazahstanul, colaborând cu Rusia, nu încalcă sancțiunile întrucât: "...vor urma așa-numitele sancțiuni secundare din partea Occidentului față de economia noastră".  "Are loc o activitate foarte dificilă, complicată, despre care aș putea spune că este o situație fără ieșire".

Kubatbek Rahimov este de părere că va fi dificil de realizat mecanismul de control asupra fluxurilor de mărfuri în interiorul țărilor membre ale Uniunii Economice Euroasiatice (EAES). "Doar noi ne aflăm în Uniunea Vamală. În cel fel vor fi supuse controlului american foile de însoțire care merg de la companiile kîrgîze la adresa celor rusești? Doar acesta este teritoriul unor țări suverane. Problema este complicată, ca să nu spunem delicată. Și apoi nimeni nu a anulat logistica aeriană, a remarcat expertul. După părerea sa se intensifică rolul încărcăturii aeriene. Foile de însoțire electronice vor fi lăsate la aprecierea serviciilor vamale ale țărilor care primesc încărcătura, și al autorităților aviatice ale unor state concrete din Asia care vor trimite mai departe această încărcătură.

Dacă SUA și UE vor trece de la amenințări la acțiuni, prima lovitură va fi după părerea lui Rahimov, asupra Kazahstanului. Kîrgîzstan, aflându-se într-un impas logistic, va fi a treia la rând - după Kazahstan și Uzbekistan. "Spada sancțiunilor" a fost adusă și spre vară va fi clar care va fi mecanismul sancțiunilor secundare", a subliniat expertul.

Totuși totul se poate schimba după ce Moscova realizează în Kîrgîzstan 40 de importante proiecte în valoare de două miliarde de dolari - a comunicat Dmitri Bolvaci, adjunct al ministrului rus pentru dezvoltaree economică, sosit la Bișkek. Această problemă a fost discutată la ședința din 29 martie a Comisiei interguvernamentale ruso-kîrgîze. După cum a spus șeful Cabinetului de Miniștri al Kirghiziei, Akîlbek Japarov, partea kîrgîză este interesată de sosirea investitorilor ruși. El le-a promis maximum de ajutor și apărarea intereselor acestora. "Astăzi devine de o deosebită actualitate problema participării la localizarea anumitor capacități de producție din Federația Rusă în Kîrgîzstan", a declarat Japarov și a remarcat că există potențial în ceea ce privește extiderea reciprocă a prezenței businessului pe piețele ambelor țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.