Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se trage din toate pozițiile în Nicușor Dan. Avocat: `Ne putem întoarce în anul 1996`

Euronews
Nicusor Dan

Se trage din toate pozițiile în Nicușor Dan. Avocat: `Ne putem întoarce în anul 1996`

Relatam săptămâna aceasta despre iminentul atac primit de primarul Capitalei tocmai de la formațiunea pe care a fondat-o, USR, raportat la situația blocajului imobiliare generat de acesta. Ecourile veștii au fost multiple, atât din mediul profesional, cât și politic.

Specialiștii în drept și urbanism, reuniți recent într-o dezbatere la București, au analizat consecințele pe care suspendarea pe termen nedefinit, inițiată sau susținută, direct sau indirect de actualul edil și ONG-urile prietene acestuia, le au asupra Capitalei.

Care ar fi scenariile

Unul dintre scenariile conturate de avocatul Mădălina Mitan, de la Schoenherr și Asociații SCA arată ca o veritabilă întoarcere în timp: „în funcție de rezultatul acțiunilor în instanță privind o posibilă anulare a Planului Urbanistic General (aflate acum în faza recursului) [...] ne-am putea găsi în situația în care să ne întoarcem în timp cu 27 de ani, revenind la Regulamentul de urbanism din 1996”. Asta în tip ce un nou PUG ar necesita, în cel mai fericit caz, cel puțin câțiva ani pentru întocmire și aprobare. În tot acest răstimp, 4 sectoare au PUZ-urile suspendate, iar PUZ-ul Zone Construite Protejate este suspectat, conform oficialilor Inspectoratului de Stat în Construcții și Universității de Arhitectură, de falsuri grosolane și probleme de adoptare.

Nu în ultimul rând, efectele economice ale demersurilor lui Nicușor Dan se anunță cel puțin problematice, dacă nu chiar dezastruoase: exodul marilor fonduri în alte zări, lăsând locul tocmai micilor speculatori, blocajul numeroaselor firme mici și mijlocii, cu capital românesc, aflate pe lanțul de producție și servicii, blocaj conducând nu doar la scăderea uriașă a încasărilor, ci și la șomaj, griparea fluxurilor financiare bancare pentru creditele ipotecare și creșterea poluării, prin mutarea multor bucureșteni în zona limitrofă, dar care continuă să aibă locul de muncă și activitățile familiei în oraș. Pagubele în bani au fost calculate, într-un studiu de impact efectuat de analistul financiar Iancu Guda, care susține că blocajul urbanistic produce efecte negative în lanț, determinând scăderea contribuției Capitalei la PIB-ul național cu 2,4% din 2019 până în 2021, cuantumul pierderii pentru veniturile fiscale până în 2026 putând ajunge la 3,45 miliarde de euro.

Ce spune viceprimarul general liberal

Pe acest fond, a venit și declarația recentă a adjunctului lui Nicușor Dan, viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL): „Noi am rămas în culpă, municipalitatea a rămas în culpă față de dezvoltatori”, acesta anulând întreg discursul revanșard al superiorului său ierarhic față de constructori. Această evidentă frondă vine în continuarea decalogului cu care liberalii vor să îl testeze pe șeful municipalității, în condițiile în care aceștia îi acordă susținere în Consiliul General, alături de USR și PMP.

Totuși, calculele politice anunțate pentru Capitală au ținut cont, cel mai probabil, și de situația problematică a poluării, traficului, termoficării sau câinilor vagabonzi, toate acestea constituind nu doar promisiuni de campanie ale actualului primar general, ci și așteptări reale ale votanților săi. Or, ca de fiecare dată, când eșecul se apropie, toți încearcă să părăsească barca, chiar dacă au vâslit ani de zile în aceeași direcție cu cel găsit vinovat de serviciu.

Tocmai de aceea anunțam, acum doar o lună, că acest gen de „coincidențe” vor deveni din ce în ce mai dese, arătând un veritabil „foc încrucișat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.