Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american este încrezător în privinţa respectării angajamentului asumat de Turcia şi kurzii sirieni

Washingtonul speră că Turcia şi Unităţile de Protecţie ale Poporului (YPG) kurde "îşi vor lua în serios angajamentele" pentru a pune capăt conflictului din nordul Siriei, a declarat vineri secretarul de stat american Mike Pompeo, informează AFP.

Şeful diplomaţiei americane a făcut această declaraţie la încheierea întrevederii avute la Bruxelles cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Întrebat de jurnalişti în legătură cu acordul de încetare a focului negociat joi, la Ankara, de vicepreşedintele american Mike Pence şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Pompeo a recunoscut că acesta nu a fost aplicat "instantaneu" de către beligeranţi.

Pompeo a invocat probleme de "coordonare" necesare pentru asigurarea "unei retrageri securizate a luptătorilor YPG din zona controlată de turci şi care intră sub incidenţa acordului".

Dar, a adăugat secretarul de stat american, "sperăm că, în următoarele ore, atât turcii, conform acordului pe care l-am obţinut împreună, cât şi luptătorii YPG, vor lua în serios angajamentele pe care şi le-au asumat".

Şeful diplomaţiei americane a amintit că forţele kurde, pe care Ankara le consideră teroriste, dispun încă de '96 de ore', adică 4 zile, până marţi seara, pentru a se retrage din zonele de frontieră din nord-estul Siriei.

La expirarea acestui termen, dacă se va constata că forţele kurde nu s-au retras, ofensiva declanşată de Turcia pe 9 octombrie ar putea fi reluată, aşa cum a avertizat în cursul zile de vineri şeful statului turc.

Acordul încheiat joi prevede, de asemenea, crearea unei "zone de securitate" de 32 km în interiorul teritoriului sirian.

Preşedintele Erdogan a repetat vineri că această zonă de securitate ar trebui "să se întindă pe o lungime de 444 km" şi nu doar în sectoarele asupra cărora forţele sale armate au preluat deja controlul, mai exact pe o lungime de 120 km între localităţile Tal Abyad şi Ras al-Ai. Turcia intenţionează să creeze în această zonă "12 posturi de observare", a precizat preşedintele Turciei.

Vineri, încetarea focului a fost încălcată de lovituri aeriene din partea Turciei şi tiruri cu obuze din partea aliaţilor săi sirieni, care au provocat moartea a 14 civili şi a 8 luptători kurzi în satul Bab al-Kheir şi în împrejurimi, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.