Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, turneu în Asia

Rex Tillerson

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, va efectua săptămâna viitoare prima sa vizită în Asia, urmărind în întâlnirile din Japonia, Coreea de Sud şi China ajungerea la o "nouă abordare comună" cu privire la Coreea de Nord, dar şi reducerea tensiunilor cu Beijingul legate de desfăşurarea în zonă a unui scut anti-rachetă, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.ro

Vizita lui Tillerson, a treia întreprinsă de la preluarea mandatului în februarie, va avea loc între 15 şi 19 martie, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, în prima conferinţă de presă a instituţiei de la instalarea la putere a noului preşedinte american.

Avalanşă de acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Kovesi: Tăriceanu s-a dezlănţuit la România TV


"În fiecare dintre aceste ţări, secretarul de stat Tillerson se va întâlni cu înalţi responsabili guvernamentali pentru a discuta teme bilaterale şi multilaterale, inclusiv coordonarea strategică pentru a înfrunta creşterea ameninţării nucleare şi cu rachete, venită din partea Coreii de Nord", a declarat Toner. 

"Suntem foarte preocupaţi de escaladarea acţiunilor Coreii de Nord (...) Lucrurile ajung la un punct în care trebuie să gândim alternative" la strategia actuală, a afirmat acesta. 

El a precizat că Tillerson va discuta, în cadrul celor trei etape ale turneului, despre o posibilă "nouă abordare comună", cu "noi iniţiative". 

"Vrem să implementăm sancţiunile (existente pentru Coreea de Nord) în forma cea mai vastă posibil, dar de asemenea examinăm noi opţiuni", a mai declarat Mark Toner.

Carmen Adamescu iese la atac. Dă în judecată Antena 3, pe Mihai Gâdea și concubina fiului vitreg


Şeful diplomaţiei americane va ajunge miercuri, 15 martie, la Tokyo, vineri, 17 martie, la Seul iar la Beijing, sâmbătă, 18 martie, a menţionat purtătorul de cuvânt. 

Anunţul turneului lui Tillerson, care de când a preluat funcţia a mai vizitat Germania şi Mexicul, se produce într-un moment de tensiuni cu China pentru desfăşurarea scutului antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - n.r.). 

Pentagonul a anunţat marţi că a început trimiterea în Coreea de Sud a "primelor elemente" ale sistemului antirachetă, convenit între Washington şi Seul în 2016, sub preşedinţia lui Barack Obama, şi care se implementează la o lună şi jumătate de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă. 

Guvernul chinez a cerut marţi "insistent" SUA şi Coreii de Sud să oprească desfăşurarea scutului antirachetă şi a avertizat că va adopta "măsurile necesare" pentru a-şi proteja interesele şi securitatea naţională. 

Seulul şi Washingtonul au subliniat necesitatea acestui sistem de rachete pentru a se apăra de Phenian, însă China şi Rusia consideră scutul o ameninţare deoarece ar putea fi folosit pentru obţinerea de informaţii secrete asupra bazelor lor militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.