Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american va merge în Qatar la începutul săptămânii viitoare

Business Standard
Antony Blinken

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat vineri că, la începutul săptămânii viitoare, va merge în Qatar, unde s-au retras diplomaţii americani responsabili cu Afganistanul şi unde se desfăşoară principalele discuţii ale comunităţii internaţionale cu talibanii, notează AFP.

Antony Blinken nu a precizat dacă va vorbi personal la Doha cu reprezentanţi ai noilor lideri islamişti de la Kabul, dând asigurări că Statele Unite păstrează, totuşi, "canale de comunicare" cu talibanii chiar şi după încheierea retragerii din Afganistan.

Ulterior, el se va deplasa în Germania, de unde va organiza, împreună cu omologul său german, Heiko Maas, o reuniune ministerială dedicată Afganistanului la care vor participa 20 de ţări.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se va afla, de asemenea, la Doha la începutul săptămânii, ca parte a unui turneu în Golf care mai include Bahreinul, Kuweitul şi Arabia Saudită, a anunţat vineri Pentagonul.

Antony Blinken a subliniat că va îşi exprima "profunda recunoştinţă" liderilor Qatarului, o platformă-cheie pentru evacuarea străinilor din Afganistan, precum şi a afganilor care ar putea suferi represalii din partea talibanilor.

Evacuarea americanilor şi afganilor "în situaţie de risc" aflaţi în continuare la faţa locului este prioritatea Washingtonului, potrivit Agerpres.ro.

Statele Unite reclamă, de asemenea, ca talibanii să alcătuiască un guvern "incluziv".

"Sperăm că orice guvern instalat va avea o incluziune reală, că vor exista şi non-talibani în el, care să fie reprezentativi pentru diferite comunităţi şi diferite interese din Afganistan", a spus Antony Blinken, în contextul în care acest executiv ar putea fi anunţat foarte curând.

Şeful diplomaţiei de la Washington a adăugat că "acţiunile" şi "politicile" acestui viitor guvern vor fi "la fel de importante" ca şi compoziţia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.