Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu: Expoziţia 'Tezaure arheologice din România' - o manifestare concretă a originilor comune cu Spania

news.ro
expoziție

Expoziţia "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane", care va fi deschisă în 30 septembrie la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, reprezintă o manifestare concretă a originilor comune şi a relaţiilor culturale dintre România şi Spania, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, arată Agerpres.

"Cred că am vorbit de-a lungul timpului noi toţi de relaţiile acestea culturale dintre România şi Spania, România şi Franţa, origini comune, dar cred că această expoziţie este o manifestare concretă a acestor legături. Pentru un istoric al secolului al XIX-lea, aşa cum este cel care vă vorbeşte, posibilitatea de a face o incursiune, aşa cum e realizată prin această expoziţie, în Istoria Antică, e o provocare de fiecare dată. (...) Este o dovadă în plus a faptului că aparţinem, noi şi Spania, unui spaţiu cultural european comun", a spus Brătescu la conferinţă de presă dedicată pregătirii deschiderii expoziţiei, desfăşurată la sediul instituţiei muzeale.

În opinia secretarului de stat, prezentarea acestei expoziţii la Madrid reprezintă "un foarte bun mijloc de promovare a României într-un spaţiu cultural, politic, economic atât de generos cu România cum este cel al Spaniei".

"Cel mai mare proiect cultural pe care România l-a organizat până acum în Spania şi în Peninsula Iberică în general", după cum o caracteriza la conferinţa de presă directorul general al MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, reunind 835 de artefacte de excepţie din colecţiile a 39 de muzee din România, expoziţia "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane", de la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, îşi propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spaţiu, în universul unei lumi comune, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene.

Demersul expoziţional este structurat cronologic în şase teme generice, acoperind fenomenele de civilizaţie specifice începând cu finalului primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizaţia La Tene pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia şi Moesia Inferior şi a spaţiului ce nu a fost înglobat în Imperiul Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV - VII A.D., esenţială pentru transformarea continentului european.

Dintre piesele de valoare excepţională ce vor fi expuse în cadrul expoziţiei, un loc important îl ocupă descoperirile getice timpurii şi din perioada clasică a civilizaţiei dacice, începând cu coiful de aur de la Coţofeneşti, căruia i se vor adăuga tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, Buneşti, tezaurele dacice de brăţări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, Bucureşti-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar şi unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.

Între descoperirile de epocă romană se numără tablele cu legile municipale de la Troesmis, tăbliţele de lemn cerate descoperite în minele de aur de la Alburnus Maior, monede emise de împăratul Traian cu reprezentarea podului de la Drobeta, a Columnei de la Roma, a victoriei asupra Daciei cu legenda Dacia capta, echipament dacic şi roman din timpul războaielor (săbii dacice, gladius, pumnale, primul coif de tip Weisenau, umbo de scut, piese de harnaşament, etc.).

Un loc special îl va ocupa capodopera sculpturii antice universale, Şarpele Glykon, din patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi o excepţională sculptură în chihlimbar din patrimoniul MNIR, cu reprezentarea lui Eros, descoperită la Alburnus Maior, ambele prezentate pentru prima oară în străinătate.

Antichitatea târzie a secolelor IV-VI d. C., ca şi epoca marilor migraţii sunt ilustrate de tezaurele de la Pietroasele, Apahida, Floreşti-Polus, Turda, Izvoarele, Histria, Coşovenii de Jos şi Priseaca.

Expoziţiei "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane", coordonată de către MNIR, i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii şi Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi face parte din Programul de diplomaţie publică şi culturală, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe şi derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei. Componentele acestui program sunt dedicate, în 2021, aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei.

Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii ianuarie 2022, urmând a fi însoţită de o serie de manifestări culturale specifice legate de istoria României organizate de MNIR.

După întoarcerea în ţară, expoziţia va fi prezentată publicului român la sediul MNIR şi în muzeele partenere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.