Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU, apel la comunitatea internaţională 'să susţină eforturile' de reconstrucţie în Irak

Time
Antonio Guterres

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la comunitatea internaţională ''să susţină eforturile'' de reconstrucţie în Irak după războiul său împotriva grupării Stat Islamic (SI), într-un moment în care Bagdadul se aşteaptă la importante contribuţii financiare, relatează AFP, conform agerpres.ro

''Lumea întreagă vă este datoare pentru lupta voastră împotriva ameninţării mondiale ce-o reprezintă Daesh'', acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic, a afirmat Guterres în ultima zi a conferinţei internaţionale din Kuweit privind reconstrucţia în Irak. 

''Este timpul de a ne exprima gratitudinea şi solidaritatea noastră cu poporul irakian'', a adăugat el, în contextul în care comunitatea internaţională urmează să anunţe în cursul zilei suma contribuţiei sale pentru vastele eforturi de reconstrucţie a Irakului, al cărei cost este evaluat la 88 miliarde de dolari (71 miliarde de euro). 

Bagdadul a proclamat în decembrie ''victoria'' forţelor irakiene, susţinute de coaliţia internaţională sub comandament american, împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic, care au preluat controlul în 2014 al unor vaste teritorii în Irak, punând în pericol însăşi existenţa ţării. Dar, după trei ani de lupte îndârjite, pagubele sunt considerabile şi Bagdadul aşteaptă mult din partea comunităţii internaţionale pentru a ajuta la reconstrucţia ţării. 

Guterres a făcut apel la comunitatea internaţională ''să susţină eforturile Irakului pentru a reconstrui ceea ce a fost distrus de război'', dând asigurări că ONU ''va fi de partea sa în fiecare etapă''. 

Cu această ocazie şeful organizaţiei mondiale a anunţat un program al ONU de asistenţă pentru o perioadă de doi ani ce are drept scop să ajute guvernul irakian să pună în practică prevederile cu caracter social ale proiectului de reconstrucţie. 

Prima ţară care şi-a făcut cunoscută suma contribuţiei este Kuweitul, care a anunţat un ajutor de două miliarde de dolari, din care un miliard sub formă de împrumuturi. 

''Sunt fericit să anunţ că emiratul Kuweit îşi va onora angajamentul de a-i ajuta pe fraţii săi irakieni'', a declarat emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, în cea de-a treia şi în ultima zi a unei conferinţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.