Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretul evitării dizabilităților în cazul sclerozei multiplă dezvăluit de o nouă cercetare în domeniu

dpa-news.de
medic spital doctor

Pacienții care primesc tratament pentru scleroza multiplă la primele semne de boală pot avea un risc mai scăzut de dizabilitate mai târziu, sugerează o nouă cercetare, potrivit 360medical.ro.

Cercetătorii spanioli au examinat impactul tratamentului timpuriu într-un studiu pe 580 de persoane cu scleroză multiplă (SM), după ce au avut un prim episod de simptome și au primit cel puțin un medicament care modifică boala.

În rândul celor aproape 600 de pacienți, au existat șanse mai mici de dizabilitate și progresie a bolii, fiindcă au fost diagnosticate și tratate în decurs de șase luni de la debutul simptomelor, după cum au raportat cercetătorii în noul lor studiu, publicat recent în revista Neurology.

„Când vine vorba de tratamentul SM, cu cât este mai devreme, cu atât mai bine”, a spus autorul studiului, dr. Alvaro Cobo Calvo, de la Centrul de Scleroză Multiplă din Catalonia și de la Universitatea Autonomă din Barcelona din Spania.

Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri. Primul a inclus 194 de persoane care au primit primul tratament cu un medicament pentru SM în termen de șase luni de la primul episod de simptome.

Al doilea grup a avut 192 de persoane care au primit un prim tratament între șase luni și 16 luni după apariția simptomelor. Al treilea grup, format din 194 de persoane, a avut primul tratament după ce au trecut mai mult de 16 luni.

Cercetare întinsă pe durata a 11 ani de zile

Timp de o medie de 11 ani, cercetătorii au monitorizat nivelurile de dizabilități ale oamenilor cu SM și au scanat creierul acestora pentru a vedea leziuni la nivel cerebral, dar și la nivelul măduvei spinării din cauza bolii. Participanții au avut scoruri de dizabilitate care au variat de la zero la 10, cu scoruri mai mari indicând o dizabilitate mai mare.

Cei tratați mai devreme au avut un risc cu 45% mai mic de a ajunge la un scor de 3 până la sfârșitul studiului, comparativ cu cei care au fost tratați cel mai recent. Cu un scor de 3, pacienții cu SM pot merge în continuare neasistați, dar au dizabilități moderate într-una din cele opt domenii, cum ar fi funcția motrică, abilitățile de vedere sau de gândire sau dizabilități ușoare în trei sau patru domenii.

Dintre cei din grupul de tratament timpuriu, 23% au avut un scor de 3, comparativ cu 43% din grupul de tratament cel mai recent.

Studiul a constatat că cei care au primit cel mai devreme tratament au avut, de asemena, un risc cu 60% mai mic de a trece la următoarea etapă a bolii.

În SM secundar progresivă, dizabilitatea se agravează constant. Aproximativ 7% dintre persoanele din primul grup au fost diagnosticate cu SM secundar progresivă, comparativ cu 23% din ultimul grup de tratament.

De asemenea, persoanele cu cel mai timpuriu tratament au avut cu 50% mai multe șanse de a rămâne stabile la nivelul bolii lor la un an după tratamentul inițial decât omologii lor cu tratament tardiv.

Persoanele din grupul de tratament cel mai timpuriu au raportat, de asemenea, o rată mai mică de progresie a dizabilității și o dizabilitate severă mai mică.

„Rezultatele noastre susțin robustețea și eficacitatea tratamentului foarte timpuriu pentru a opri progresia pe termen lung a dizabilității și subliniază că detectarea și tratamentul mai devreme sunt încurjate”, a spus Cobo Calvo.

Cercetarea a inclus doar pacienți cu vârsta cuprinsă între 16 și 50 de ani la momentul apariției primelor simptome. Este posibil ca constatările să nu se aplice persoanelor de peste 50 de ani, au avertizat cercetătorii.

În prezent, peste 2,8 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu SM, o afecțiune inflamatorie demielinizantă. În România nu există o statistică exactă a numărului de persoane cu această boală, dar potrivit datelor Federației Internaționale de SM în țara noastră figurează circa 8.000 de pacienți.

Este viața cu scleroza multiplă SM mai grea decât a altor persoane care se confruntă cu alte probleme de sănătate? Depinde de fiecare persoană în parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.