Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secția de Investigare a magistraților, scut în jurul lui Nistor Călin/ Procurorii nu vor să spună dacă instrumentează un dosar care îl vizează pe șeful DNA

gandul.info
nistor calin

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție refuză să spună dacă pe rolul structurii exista un dosar care il vizează pe Nistor Călin, adjunct al DNA cu atributii de procuror sef. Refuzul comunicării informațiilor vine în contextul in care, in anumite cauze de interes public,  activitatile din dosare au aparut in presa, neoficial, inainte de a fi comunicate persoanelor vizate.

"Art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală statuează caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale, în același sens stipulând și art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Citeste si După ce au respins arestarea lui Lucian Onea, procurorii din CSM trebuie să decidă dacă admit revocarea lui de la DNA

De asemenea, în conformitate cu art. 62 alin. 3 teza a II-a din Legea nr. 304 din 2004 privind organizarea judiciară, cu modificările și completările ulterioare, ”în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte prezumţia de nevinovăţie, caracterul nepublic al urmăririi penale şi dreptul nediscriminatoriu la informare”.

Având în vedere prevederile legale anterior menționate, precum și pe cele ale art. 25 alin. 1 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482 din 1 iunie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, informațiile solicitate nu vă pot fi furnizate", se arata in raspunsul transmis de sectie la solicitarea STIRIPESURSE.RO.

Practica privind comunicare oficiala a unor astfel de informatii este neunitara la nivelul parchetelor, avand in vedere in ca in anumite cazuri procurorii au comunicat, la cerere, existenta unor dosare. Un exemplu este cel in care este vizat Mircea Draghici.

Călin Nistor, procurorul care a preluat atribuțiile de conducere la DNA, ar fi vizat într-un dosar aflat pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, potrivit unei înregistrări intrate în posesia redacției STIRIPESURSE.RO. Este vorba despre o discuție dintre procurorii Florentina Mirica și Anca Jurma, in care cea din urmă îi cere lui Mirică informații despre o plângere care îl vizează pe Călin Nistor. Cauza ar fi fost initial investigata de Florentina Mirica, insa in luna octombrie a fost trimisa Sectiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justitie.

Cititi DEZVALUIRILE AICI.

"Nu cunosc nimic despre vreo cauză penală care sa mă privească. Nu m-a interesat niciodată dacă fac obiectul vreunei plângeri penale, deoarece, în toată cariera mea, nu am făcut decât să respect normele legale și codul deontologic al magistraților. Nu i-am cerut niciodată fostului procuror șef al DNA, Anca Jurma, și nici altui procuror din subordine să-și încalce principiile deontologice și de legalitate care guvernează ancheta desfășurată într-un dosar penal. De asemenea nu am avut niciodată vreo discuție cu vreun procuror care ar fi avut în lucru vreo cauză care să mă privească”, a replicat Calin Nistor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.