Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sectorul 1: Primăria trebuie să revizuiască indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea Teatrului 'Bălcescu'

Radu Pop
igloo.ro
sector 1

Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 S.A. transmite că proiectul de restaurare a Teatrului de Vară "Nicolae Bălcescu" este blocat şi solicită primăriei să revizuiască indicatorii tehnico-economici, potrivit Agerpres.

Precizările vin în contextul în care, în urmă cu un an, Primăria Sectorului 1 anunţa reducerea cu 45% a costurilor pentru restaurarea Teatrului de Vară "Nicolae Bălcescu" din Parcul Bazilescu, în urma unei reevaluări.

Acum, prin intermediul unei scrisori deschise, Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 SA anunţă că proiectantul a modificat pro bono indicatorii tehnico-economici, dar nu şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), deoarece "modificarea acestuia presupunea practic modificarea planşelor desenate, ceea ce ar fi implicat costuri adiţionale". Astfel, în prezent, DALI-ul nu este corelat cu noii indicatori tehnico-economici, transmite compania.

Potrivit aceleiaşi surse, au fost demarate lucrările de restaurare a teatrului de vară fără a fi semnat un contract de proiectare şi execuţie cu Primăria Sectorului 1, ceea ce a dus la blocarea obiectivului de investiţii.

"Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 S.A. a demarat lucrările, fără să semneze un contract de proiectare şi execuţie cu beneficiarul investiţiei, respectiv cu Primăria Sectorului 1. Astfel, conducerea Companiei din acea perioadă, prin domnul director general Răzvan Draghia, nu a ţinut cont de prevederile Hotărârii nr. 211 a Consiliului Local al Sectorului 1 din 30 iulie, fapt ce a dus într-un final la blocarea obiectivului de investiţii. Ţinând cont de creşterile semnificative ale preţurilor din ultima perioadă, Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 S.A. i-a solicitat în repetate rânduri Primăriei Sectorului 1 revizuirea indicatorilor tehnico-economici, cel mai recent prin adresa din data de 31.05.2022", se arată în document.

Reprezentanţii companiei adaugă însă că solicitările lor privind semnarea unui contract de proiectare şi execuţie "au rămas fără un răspuns" din partea Primăriei Sectorului 1.

"Scrisoarea deschisă este o alternativă la dialogul formal şi informal, practicat de Companie cu scopul deblocării investiţiei - fără niciun rezultat până în prezent - cu speranţa că Primăria Sectorului 1 nu va mai întârzia deliberat demararea proiectului de consolidare, modernizare şi restaurare", precizează compania.

Potrivit aceleiaşi surse, Teatrul 'Nicolae Bălcescu' din Parcul Bazilescu se află "de ani buni într-o stare avansată de degradare". Imobilul a fost scos din folosinţa publică deoarece clădirea prezintă degradări ale elementelor de structură, astfel încât nu este asigurat gradul minim de rezistenţă prevăzut de normativele actuale, menţionează compania.

Potrivit acesteia, pe 30 mai 2019, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a transmis imobilul în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Pe 30 iulie 2020, printr-o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 1, imobilul a fost predat către Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 S.A. pentru asigurarea condiţiilor în vederea consolidării, modernizării şi restaurării acestuia. Pe 2 februarie 2021, primarul Sectorului 1 a solicitat în mod expres modificarea soluţiei arhitecturale propuse prin Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI). În urma solicitării de modificare, s-a renunţat la următoarele elemente ale proiectului iniţial: zona de relaxare, cu terase, cafenele şi spaţii comerciale; lucrările ce ţin de refacerea decoraţiunilor din cadrul faţadei principale; jardinierele metalice ce bordează cursiva şi sistemul de irigare al acestora; tratamente acustice fonoabsorbante la nivelul elementelor verticale.

"Mai mult decât atât, în luna februarie 2022, Primăria Sectorului 1 a solicitat nemotivat reducerea preţurilor pentru lucrări şi materiale, rezultând o diminuare a indicatorilor tehnico-economici de aproximativ 45%, pornind de la totalul general de 34.963.244,33 lei, conform devizului iniţial din 9 decembrie 2019 şi ajungând în prezent la un total general de 20.817.215,28 lei", se arată în scrisoarea deschisă.

În septembrie 2021, Primăria Sectorului 1 anunţa că au fost reevaluate costurile pentru consolidarea, modernizarea şi restaurarea Teatrului de Vară "Nicolae Bălcescu" şi că s-a obţinut o reducere de aproximativ 45% (14,1 milioane lei, TVA inclus).

"Toate lucrările ale căror categorii de preţuri de încadrare au fost modificate nu afectează cerinţele de calitate în construcţii sau integritatea proiectului", preciza primăria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.