Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Securitatea din regiunea Mării Negre, tema unui simpozion internaţional organizat de FET

adrian nastase

Securitatea europeană şi regională - contribuţia României şi a Rusiei la consolidarea unui climat de încredere în zona Mării Negre a constituit tema unui simpozion internaţional organizat la Bucureşti de Fundaţia Europeană Titulescu, împreună cu Ambasada Federaţiei Ruse în România, a informat miercuri un comunicat al FET. La simpozionul care a avut loc marţi au fost prezente personalităţi din lumea economică şi diplomatică, reprezentanţi ai unor instituţii academice de prestigiu din România şi din Rusia. Evenimentul a fost moderat de preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, fostul premier Adrian Năstase, şi Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, a precizat sursa citată.

Între temele care au fost analizate de participanţi s-au aflat securitatea europeană în teoriile relaţiilor internaţionale, "Relaţia România - Rusia: percepţiile şi atitudinile României în trecut. Evoluţia după Războiul Rece", statutul strâmtorilor Mării Negre conform Convenţiei de la Montreux (1936), evaluarea situaţiei actuale din regiunea Mării Negre, interesele strategice ale României şi Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre, viitorul relaţiilor dintre România şi Rusia conform documentelor oficiale de planificare strategică.

Au mai fost abordate teme referitoare la securitatea europeană în noua strategie de politică externă a Rusiei, diferitele modalităţi de gestionare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Rusia în viitor, "Sinergia Mării Negre şi Parteneriatul Estic al UE: platforme de cooperare sau linii noi de diviziune?", perspectiva românească asupra Parteneriatului Estic, România - o posibilă punte de parteneriate economice între Rusia şi lumea occidentală. Au susţinut intervenţii pe aceste teme Pavel A. Tsygankov, profesor la Universitatea de Stat din Moscova 'Mikhail Lomonosov, Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Ioan Scurtu, preşedinte al Societăţii Oamenilor de Ştiinţă din România, Sergey Zabelin, cercetător ştiinţific principal în cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din Rusia, Constantin Corneanu, membru fondator şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice, Nicolae Dolghin, expert la Asociaţia de Studii Geopolitice şi Geostrategice, Oleg Barabanov, director adjunct pentru cercetare ştiinţifică al Institutului de Studii Europene din cadrul Institutului de Relaţii Internaţionale de Stat din Moscova de pe lângă MAE al Rusiei.

De asemenea, au mai avut intervenţii senatorul PSD Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, Alexander Sergunin, profesor la Universitatea de Stat din Saint Petersburg, Vasile Rotaru, manager de proiect în cadrul Facultăţii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, Florin Luca, secretar general al Fundaţiei Europene Titulescu. A fost prezentat un mesaj din partea directorului general al Institutului pentru Studii şi Iniţiative Internaţionale, Veronika Krasheninnikova, conform Agerpres.

În cadrul concluziilor, moderatorii evenimentului şi-au exprimat satisfacţia pentru conţinutul şi modul de desfăşurare a dezbaterilor, fiind, potrivit acestora, o bună ocazie pentru înţelegerea criteriilor de analiză şi a punctelor de vedere referitoare la istoria recentă şi la situaţia actuală a relaţiilor dintre România şi Rusia. Pe de altă parte, s-a considerat deosebit de importantă ameliorarea cooperării bilaterale în viitor, plecându-se de la principiul că numai o abordare pozitivă a viitorului va putea da naştere unor soluţii viabile şi pentru problemele trecutului, a precizat comunicatul FET.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.