Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Securitatea Europei, pusă la încercare fără Tratatul INF. Miniștrii apărării din NATO se întâlnesc pentru discuții la Bruxelles

nato-dna

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO urmează să discute la o reuniune de două zile care începe miercuri la Bruxelles ce măsuri sunt necesare pentru a proteja Europa dacă tratatul SUA-Rusia privind dezarmarea se va prăbuşi definitiv, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Citește și: Filipine și-ar putea schimba numele în Maharlika. Anunțul a fost făcut de președintele țării

SUA şi NATO acuză Rusia că încalcă Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) prin dezvoltarea sistemul său de rachete de croazieră SSC-8.

Washingtonul a anunţat la începutul acestei luni că se va retrage din Tratatul INF. În replică, Moscova a transmis că va face la fel.

SUA au acum la dispoziţie şase luni pentru a convinge Moscova să se conformeze din nou tratatului înainte ca acesta să se prăbuşească de tot. NATO sprijină aceste eforturi.

Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să profite de "ultima oportunitate pentru a urma calea responsabilă", adăugând în acelaşi timp că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru o lume fără Tratatul INF.

Moscova continuă să dezvolte rachetele SSC-8 şi a echipat cu ele câteva batalioane, a declarat presei şeful NATO. El a precizat totuşi că NATO nu intenţionează să facă acelaşi lucru.

"Nu intenţionăm să desfăşurăm noi rachete nucleare cu lansare de la sol în Europa. Dar trebuie să ne asigurăm că avem o capacitate de descurajare şi de apărare eficientă", a adăugat Stoltenberg.

Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, a fost baza arhitecturii de securitate din Europa de la semnarea sa în 1987.

Alte subiecte de pe agenda reuniunii miniştrilor sunt cheltuielile pentru apărare şi prezenţa NATO în Afganistan.

Este prima reuniune la care a fost invitată şi Macedonia de Nord, după ce Alianţa Nord-Atlantică a parafat săptămâna trecută protocolul său de aderare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.