Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omenirea nu a crezut că e posibil un război în Ucraina! Acum șeful ONU avertizează asupra unui posibil război nuclear: îl ia cineva în serios?

bbc.co.uk
Antonio Guterres

Puțină lume a crezut că e posibil ca în anul 2022 să existe un război de amploarea celui din Ucraina. Dar realitatea ne-a arătat că viața bate filmul! Acum secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut să se pună capăt „raidurilor cu săbii nucleare", afirmând că lumea se află într-un „moment de pericol maxim" și că toate țările care dețin arme nucleare trebuie să se angajeze să nu le folosească „pentru prima dată", transmite Associated Press

Șeful ONU a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că angajamentul față de dialog și rațiune, care a dus la recentul acord de repornire a livrărilor de cereale și îngrășăminte din Ucraina și Rusia, trebuie aplicat "situației critice" de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde bombardamentele și luptele continue din zonă au ridicat temeri privind o catastrofă nucleară.

Afirmând că "viitorul omenirii este astăzi în mâinile noastre", Guterres a îndemnat toate țările "să se angajeze din nou în favoarea unei lumi fără arme nucleare și să nu precupețească niciun efort pentru a veni la masa negocierilor pentru a reduce tensiunile și a pune capăt cursei înarmărilor nucleare, odată pentru totdeauna".

Secretarul general a luat cuvântul la o reuniune a Consiliului organizată de China, care deține președinția în această lună, cu privire la "promovarea securității comune prin dialog și cooperare".

În întreaga lume, a spus Guterres, securitatea colectivă este testată ca "niciodată înainte", arătând diviziunile geopolitice, conflictele, loviturile de stat militare, invaziile, războaiele îndelungate și divergențele dintre marile puteri ale lumii, "inclusiv în cadrul acestui consiliu".

El a citat, de asemenea, "provocări care au fost de neimaginat pentru predecesorii noștri - războiul cibernetic, terorismul și armele autonome letale".

"Iar riscul nuclear a urcat la cel mai înalt punct din ultimele decenii", a avertizat Guterres.

Reuniunea consiliului a avut loc în timpul conferinței amânate de pandemie pentru revizuirea Tratatului de neproliferare nucleară, vechi de 50 de ani, care este considerat piatra de temelie a eforturilor internaționale de dezarmare.

Ea are loc pe fondul avertismentului președintelui rus Vladimir Putin, după invazia sa din 24 februarie în Ucraina, care a avertizat că Rusia este o putere nucleară "puternică" și că orice încercare de a interveni va duce la "consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată", precum și a deciziei sale de a pune forțele nucleare rusești în stare de alertă maximă.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat în fața consiliului că "sistemul internațional de securitate trece printr-o criză profundă", iar încrederea între principalii actori internaționali din aproape toate instituțiile pe care se bazează este la "un nivel critic scăzut".

Timp de peste 200 de ani, a spus el, țările occidentale au acuzat Rusia pentru orice.

Nebenzia a acuzat Statele Unite și aliații săi că "acționează în același mod nechibzuit și provocator în Asia și Africa" ca și în Ucraina. Și a mai spus că "schema americană nesăbuită care implică Taiwanul procedează în același mod".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.