Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa executivului din Hong Kong spune că nu poate cere protecţie pentru 12 locuitori arestaţi de China

gratii

Hong Kongul nu are o bază legală să ceară extinderea unui drept particular asupra a 12 locuitori ai oraşului arestaţi de China în timp ce încercau să fugă cu barca şi ei vor trebui să se confrunte acolo cu legea, a declarat marţi şefa executivului local, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Cei 12 au fost arestaţi pe 23 august pentru intrare ilegală în apele Chinei continentale după ce au plecat din Hong Kong într-o barcă spre Taiwan, teritoriu autoguvernat, în urma represiunii asupra activiştilor pro-democraţie în fosta colonie britanică.

Încercarea lor eşuată de a fugi în Taiwan evidenţiază temerile multor oameni din Hong Kongul semiautonom asupra a ceea ce ei văd ca determinarea Chinei de a pune capăt oricărui impuls pentru o mai mare democraţie în hub-ul financiar.

Poliţia chineză a declarat că cei 12 sunt suspectaţi de trecere ilegală a frontierei. Ministerul de Externe chinez i-a numit "separatişti".

TOPUL ELITELOR: București, Ilfov și Timiș sunt cele mai puternice județe din România în fucție de cifa de afaceri

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a fost întrebată la conferinţa ei de presă săptămânală dacă ar putea să asigure că celor 12 le vor fi garantate drepturile omului precum prezumţia de nevinovăţie, un proces echitabil şi reprezentare legală.

"Nu avem baza legală pentru a face lucrurile pe care vreţi ca noi să le facem", a declarat ea.

Autorităţile continentale au declarat că drepturile legitime ale celor 12 sunt protejate conform legii.

Sistemul legal al Chinei este controlat şi loial partidului comunist la putere, ceea ce înseamnă că instanţele nu contestă de obicei acuzaţiile partidului sau ale guvernului, notează Reuters.

Lam a spus că cei 12 vor trebui să facă faţă legii în China continentală înainte de a se putea întoarce în Hong Kong pentru a se confrunta cu justiţia pentru orice delict comis acasă.

Toţi cei 12 sunt suspectaţi de infracţiuni în Hong Kong legate de protestele antiguvernamentale care au izbucnit anul trecut. Ei au fost acuzaţi, eliberaţi pe cauţiune şi fără permisiunea de a părăsi oraşul.

Ei sunt deţinuţi în oraşul vecin Shenzhen.

Soarta lor este urmărită îndeaproape în Hong Kong, pe fondul temerilor cu privire la un control mai mare al Beijingului asupra oraşului mai ales după ce a impus o lege a securităţii naţionale în iunie.

Beijingul şi guvernul din Hong Kong afirmă că legea vizează combaterea subversiunii, a separatismului, terorismului şi complicităţii cu forţe străine.

Criticii spun că ea subminează statutul special al oraşului, garantat când Marea Britanie l-a predat Chinei, sub formula denumită "o ţară, două sisteme" în 1997.

Susţinătorii legii afirmă că ea va aduce stabilitate şi va proteja prosperitatea după un an de turbulenţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.