Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefii diplomaţiilor din Rusia şi Mali vor să continue cooperarea militară

https://africa.cgtn.com/
Jandarmi Mali

Şefii diplomaţiilor din Rusia şi Mali au reafirmat joi voinţa statelor lor de a continua parteneriatul militar, invocând un risc terorist amplificat de retragerea parţială a trupelor franceze din Sahel, transmite AFP.

'De fiecare dată când Mali a fost în situaţii dificile de la independenţa noastră, Rusia a fost mereu alături de noi', a declarat ministrul de externe, Abdoulaye Diop, cu prilejul negocierilor purtate la Moscova.

'Ne aflăm într-o situaţie dificilă şi ne îndreptăm încă o dată spre acest prieten pentru a ne ajuta să ieşim din ea', a adăugat Diop, precizând că 'până la 80%' din echipamentele militare ale ţării sale sunt de origine rusă.

La rândul său, ministrul rus Serghei Lavrov a afirmat că Moscova va continua să livreze 'echipamente, muniţii, armamente' şi să formeze ofiţeri malieni pentru ca Bamako să se poată apăra 'eficace' împotriva ameninţării teroriste.

În ultimele luni, relaţiile dintre Franţa, fosta putere colonială şi partener istoric, şi Mali s-au degradat, după o nouă lovitură de stat la Bamako.

Drept urmare, Parisul a procedat în iunie la reorganizarea dispozitivului său militar în Sahel, părăsind cele mai nordice trei baze din nordul statului Mali pentru a le reloca în regiunile Gao şi Ménaka, la frontierele cu Niger şi Burkina Faso.

Planul prevede şi o reducere a efectivelor, de la peste 5.000 de militari în prezent, la 2.500-3.000 până în 2023.

Odată cu anunţul acestei retrageri, 'teroriştii se simt din ce în ce mai în largul lor' în nordul Mali, a susţinut joi Lavrov.

Cei doi miniştri au negat existenţa vreunui contract între Bamako şi firme militare private ruse, o posibilitate care îngrijorează Parisul.

'Niciun contract nu a fost semnat în acest sector', a spus Diop, potrivit căruia aceste alegaţii vizează să discrediteze Bamako, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit lui Lavrov, Moscova nu intervine în activităţile acestor 'structuri create de cetăţeni ruşi, care îşi încheie ele însele contractele'.

Mercenari ruşi, mai ales din grupul Wagner, au fost semnalaţi în ultimii ani în Siria şi în Africa. Occidentalii îi acuză că servesc interesele Moscovei sub acoperirea unor activităţi private, ceea ce însă Kremlinul neagă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.