Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful CIA susţine că SUA sunt conştiente de riscurile unei întâlniri cu oficialii nord-coreeni

pbs
Mike Pompeo

Mike Pompeo, directorul CIA, a apărat decizia lui Trump de a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, spunând că preşedintele înţelege riscurile, scrie BBC, conform news.ro.

Trump „nu face acest lucru pentru teatru, se duce acolo să rezolve o problemă” a declarat şeful agenţiei de spionaj pentru Fox News.

Preşedintele a declarat că viitorul summit ar putea produce „cel mai bun acord pentru lume”.

Dar criticii au avertizat că dacă discuţiile nu merg conform planului, cele două naţiuni ar fi într-o poziţie mai precară decât înainte.

Niciun preşedinte american nu s-a mai întâlnit cu un lider nord-coreean.

Un asemenea summit ar fi fost posibil doar după concesii majore ale Nordului. Totuşi, conform rapoartelor, Trump a acceptat oferta pe loc atunci când i-a fost comunicată de sud-coreeni joi, luând astfel prin surprindere propria administraţie.

Coreea de Nord a spus în numeroase rânduri în trecut că ar putea renunţa la armele sale nucleare în condiţiile potrivite.

Pompeo a declarat pentru CBS că administraţia priveşte „cu ochii larg deschişi” la provocarea pe care o va reprezenta negocierea cu Nordul.

El a spus că Nordul vine la negocieri deoarece sancţiunile economice ale americanilor au avut efecte puternice.

„Niciodată nu au fost coreenii într-o asemenea situaţie în care economia lor se află într-o poziţie riscantă, iar conducerea a fost sub o asemenea presiune”, a spus Pompeo.

Un alt oficial al Casei Albe, Secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, a subliniat că obiectivul „clar” al discuţiilor este dezarmarea nucleară a peninsulei coreene şi a precizat că SUA nu se aşteaptă să mai aibă loc vreun test nuclear înaintea întâlnirii.

Totuşi, politicienii din ambele partide şi-au exprimat îngrijorările privind întâlnirea.

Senatorul republican Cory Gardner a declarat pentru CBS că doreşte „paşi concreţi şi verificabili pentru dezarmarea nucleară” înainte ca discuţiile să aibă loc.

Un alt senator republican, Jeff Flake, a spus pentru NBC că este sceptic privind dezarmarea nucleară, văzând-o ca pe o ţintă nerealistă.

De asemenea, senatorul democrat Elizabeth Warren s-a arătat îngrijorată că Departamentul de Stat „decimat” nu are oficiali care sunt familiari cu metodele Phenianului.

„Vreau ca preşedintele nostru să aibă succes pentru că dacă el are succes, America are succes. Lumea ar fi mai în siguranţă. Dar sunt foarte îngrijorată că nord-coreenii ar putea profita de el”, a spus Warren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.