Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomației americane e pus la colţ, la Bruxelles: Oficialii UE îl critică pe Rex Tillerson

Rex Tillerson

Rex Tillerson a încercat, la Bruxelles, să facă uitate zvonuri cu privire la viitoarea sa înlocuire la conducerea diplomaţiei americane, însă s-a lovit de rezistenţa europenilor cu privire la Iran sau la statutul Ierusalimului, relatează AFP, conform news.ro.

Înainte să ia masa cu omologii săi din UE, şeful diplomaţiei americane a salutat marţi ”poziţia hotărâtă” a Uniunii, care a impus sancţiuni foarte dure Coreei de Nord şi a insistat asupra ”obiectivelor în domeniul securităţii împărtăşite”.

Însă, în picioare alături de el, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini a profitat de ocazie şi a reiterat poziţia UE cu privire la Iran, multilateralism, ONU şi confluctul israeliano-palestinian - tot atâtea critici implicite la adresa politicii externe americane.

”Am purtat o discuţie foarte sinceră pe această temă, aşa cum fac prietenii”, a declarat apoi Mogherini, adăugând pe lista ”diferendelor” comerţul internaţional sau lupta împotriva modificărilor climatice.

Grindeanu a făcut ANUNŢUL: Măsuri de ultim moment pentru SCĂDERI substanţiale la facturile telefonice

Totodată ”există numeroase dosare în care cooperarea noastră este vitală şi dă rezultate”, a subliniat ea, citând Coreea de Nord, Afganistanul, Siria, Libia, crizele din Africa, lupta antiteroristă şi împotriva Statului Islamic (SI) sau Ucraina.

Tillerson a încercat marţi, în faţa personalului diplomatic american la Bruxelles, să facă uitate zvonurile din presă despre viitoarea sa înlocuire cu actualul director al CIA Mike Pompeo, promiţând că planurile sale de restructurare a Departamentului de Stat - care întâmpină dificultăţi în a-i atrage pe oficialii de rang înalt de care are nevoie - vor da ”rezultate rapide”.

”Chiar dacă nu putem să afişăm încă rezultate, pot să spun că suntem într-o poziţie mult mai bună pentru a face să avanseze interesele Statelor Unite în lume decât acolo unde ne aflam cu zece luni în urmă”, a pledat el.

Tensiunile recurente între fostul CEO al ExxonMobil cu Donald Trump sunt notorii, iar Trump a dezminţit abia după 24 de ore că ar intenţiona să-l dea afară pe Tillerson, insistând însă asupra ”divergenţelor” de opinii.

”Eu am ultimul cuvânt”, a subliniat miliardarul republican vineri, pe Twitter.

La Bruxelles, lui Tillerson i-a fost dificil să afişeze o armonie transatlantică, în timp ce Trump urmează să recunoască Ierusalimul - ocupat şi anexat de israelieni - drept capitală a Israelului.

Această decizie ar fi ”catalstrofală”, a reacţionat ministrul suedez de Externe Margot Wallstrom, avertizând cu privire la ”consecinţe enorme”.

Tudorel Toader, declarații de ULTIMĂ ORĂ după întâlnirea cu ambasadorii: 'N-a existat niciun reproș'

Europenii se tem că o asemenea recunoaştere ar putea să provoace un val de violenţe în Orientul Mijlociu şi să facă imposibilă înfiinţarea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul.

Ierusalimul ar trebui să fie ”viitoare capitală a celor două state” israelian şi palestinian, ”astfel încât să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi”, a insistat Mogherini, apreciind că această problemă poate să fie reglată ”numai prin negocieri”.

În faţa presei, Tillerson a rămas tăcut pe tema acestei probleme extrem de sensibile.

El a reiterat însă cu forţă nemulţumirile faţă de Iran, faţă de recente tiruri de rachete balistice, faţă de amestecul său în conflictele din Siria şi Yemen, inclusiv faţă de acordul în domeniul nuclear pe care Trump a refuzat să-l ”certifice” în octombrie.

Însă şi aici UE apără cu ghearele acest acord istoric care permite, în opinia sa, să se evite o cursă a înarmării în Orientul Mijlociu. Acest acord ”funcţionează”, a subliniat Mogherini, amintind că este o ”prioritate strategică majoră a UE”.

”Avem nevoie unii de ceilalţi în pofida recentelor iritări”, a rezumat şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel, care şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Washingtonul consideră tot mai mult Europa ”un concurent sau un rival economic”.

Inclusiv NATO, o organizaţie de cooperare militară transatlantică dominată istoric de Statele Unite, a fost pusă în discuţie de Donald Trump, care reclamă fără menajamente ca aliaţii europeni şi canadian să-şi crească bugetele militare.

Tillerson şi omologii săi de la NATO au discutat marţi seara la o cină, între altele, cele două provocări în domeniul securităţii ale momentului, şi anume Coreea de Nord şi Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.