Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei ruse, în vizită în Egipt pentru discuţii privind conflictele din Orientul Mijlociu

fox news
Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a discutat luni la Cairo cu omologul său egiptean Sameh Shoukry despre conflictele din Siria şi din ţara vecină Libia, unde Egiptul a lansat lovituri aeriene după un atentat sângeros care a vizat creştini copţi, relatează AFP. Lavrov este însoţit la Cairo de ministrul apărării rus Serghei Şoigu, ei urmând să fie primiţi de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, potrivit Ministerului de Externe rus.

Vineri, forţele aeriene egiptene au lansat lovituri împotriva taberelor de antrenament jihadiste din ţara vecină Libia, la câteva ore după un atac împotriva creştinilor copţi în centrul Egiptului. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). Raidurile au vizat Derna, în estul Libiei. Consiliul Shura al Mujahedinilor, grupare teroristă afiliată Al-Qaida, controlează în prezent Derna după alungarea rivalilor săi din SI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe egiptean, Lavrov şi Shoukry au discutat despre criza din Libia, ţară aflată în haos de la căderea în 2011 a regimului Muammar Gaddafi şi unde două guverne rivale îşi dispută în prezent puterea. În legătură cu războiul din Siria, Sameh Shoukry a salutat "rolul Rusiei în succesul procesului de la Astana", exprimându-şi speranţa că acesta va deschide calea "unei încetări totale a focului", se precizează în comunicat, conform Agerpres.

La Astana, capitala Kazahstanului, Rusia şi Iranul, aliaţi ai preşedintelui Bashar al-Assad, şi Turcia, care susţine rebelii, au adoptat la începutul lunii mai un plan rus pentru Siria care vizează crearea de zone de securitate pentru instituirea unui armistiţiu de durată în multe regiuni ale ţării. Vizita celor doi miniştri ruşi, programată de câteva săptămâni, face parte din consultările periodice între cele două state aliate. Alte discuţii cu omologii lor egipteni sunt prevăzute în cursul zilei. Lavrov s-a întâlnit de asemenea cu secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit. Cei doi au subliniat necesitatea "de a lucra în mod serios pentru găsirea unor soluţii politice la crizele şi conflictele armate din lumea arabă", potrivit unui comunicat al organizaţiei panarabe cu sediul la Cairo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.