Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Pentagonului încearcă să dea un impuls relaţiilor de securitate cu Vietnamul, în pofida preocupărilor privind drepturile omului

politico.eu
Lloyd Austin

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încercat joi să dea un impuls relaţiilor de securitate cu Vietnamul, care s-au adâncit constant pe măsură ce ambele ţări observă tot mai alarmate activităţile Beijingului în Marea Chinei de Sud, relatează Reuters.

În ciuda relaţiilor militare mai strânse, la peste patru decenii după încheierea războiului din Vietnam în 1975, administraţia preşedintelui Joe Biden a transmis că există limite în relaţii până când Hanoiul face progrese în domeniul drepturilor omului, potrivit agerpres.ro.

Vietnamul a devenit cel mai vocal adversar al revendicărilor teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud şi a primit echipament militar american, inclusiv nave pentru paza de coastă.

Înaintea unei întâlniri cu omologul său vietnamez la Hanoi, Austin a declarat că Statele Unite nu au cerut Vietnamului să aleagă între ţări.

"Unul dintre obiectivele noastre centrale este să ne asigurăm că aliaţii şi partenerii noştri au libertatea şi spaţiul pentru a-şi face graficul propriului viitor", a declarat Austin.

El nu a menţionat China, dar există percepţia în Asia conform căreia China face ca ţările să aleagă între ea şi Statele Unite, pe măsură ce tensiunea creşte între cele două mari puteri.

Miercuri, o navă de război a US Navy s-a aflat în tranzit prin Strâmtoarea Taiwan. Deşi astfel de operaţiuni sunt de rutină, de obicei ele înfurie Beijingul.

Vietnamul "vrea să ştie că SUA vor rămâne angajate militar, (şi) îşi vor continua prezenţa în Marea Chinei de Sud", potrivit lui Greg Poling, de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Cele două părţi au semnat un "memorandum de înţelegere" pentru Universităţile Harvard şi Texas Tech în vederea creării unei bază de date ce ar putea ajuta în căutările vietnameze ale celor dispăruţi în război.

Duminică, Statele Unite au livrat 3 milioane de doze de vaccin Moderna anti-COVID-19 Vietnamului, crescând cantitatea oferită de SUA prin intermediul Mecanismului COVAX, schema globală de distribuire echitabilă a vaccinurilor, la 5 milioane de doze.

Potrivit lui Poling, există o limită în legătură cu cât de repede şi de departe se simt vietnamezii confortabili faţă de adâncirea legăturilor.

Experţii spun că există îngrijorări persistente în Vietnam legate de predecesorul lui Biden, Donald Trump, care s-a retras din Parteneriatul Trans-Pacific comercial în 2017.

Există de asemenea limite faţă de cât de departe sunt dispuse Statele Unite să aprofundeze relaţiile înainte ca Vietnamul să-şi îmbunătăţească situaţia privind drepturile omului.

Vietnamul a trecut prin reforme economice şi schimbări sociale ample în ultimele decenii, dar Partidul Comunist aflat la putere menţine un control puternic asupra mass-media şi tolerează puţin disidenţa.

Luna aceasta, Marc Knapper, desemnat de Biden pentru a fi următorul ambasador american în Vietnam, a promis că va spori legăturile de securitate, dar a adăugat că ele ar putea atinge întregul lor potenţial doar dacă Hanoiul face progrese semnificative în domeniul drepturilor omului.

Într-o întâlnire cu Austin joi dimineaţă, preşedintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc a declarat că aşteaptă cu nerăbdare o viitoare vizită în Vietnam a vicepreşedintelui SUA Kamala Harris.

Harris ar putea călători în Vietnam şi Singapore în august, a declarat luni pentru Reuters o sursă familiară cu problema.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.