Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seful tinerilor PSD ii vaneaza pe Ponta si Oprea

ponta sturzu

Seful tinerilor PSD Mihai Sturzu si alti 64 de parlamentari au initiat un proiect de lege prin care vor sa fie creat un Registrul Electronic National al Lucrarilor Stiintifice pentru depistarea potentialelor cazuri de plagiat. Proiectul ar putea afecta lucrari celebre acuzate de plagiat, ca cele ale premierului Victor Ponta si a vicepremierului Gabriel Oprea.

Citește și: DEMISIE ȘOC în cazul mitei lui Liviu Dragnea

"Conţinutul acestei legi este foarte benefic. Mă voi opri foarte puţin asupra dimensiunii sale de îndreptar. Şi aici, în argumente, se spune că va rezolva potenţiala situaţie a unor cazuri de plagiat. Mă interesează prea puţin plagiatul, mă interesează faptul că în România putem pune bazele, transparent, electronic, în concordanţă cu tehnologia pe care o avem la îndemână, o posibilitate care să ofere tinerilor oportunitatea de a studia", a precizat Sturzu, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Sorin Oprescu, suspect de cancer! Procurorii i-au pus microfoane de ascultare în dubă

Investiţia pentru un astfel de sistem, inclusiv cheltuielile de mentenanţă, este estimată la 200.000-300.000 de euro, a precizat deputatul neafiliat Cornel George Comşa.

El a arătat si că sunt multe cazuri de plagiat care pot fi rezolvate prin adoptarea acestei legi.

"Nu văd nicio diferenţă între a fura o salată din piaţă de la tarabă şi a fura o idee bună", a spus Comşa.

Proiectul prevede înfiinţarea unui Registru Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice, care să fie depozitarul în format electronic al lucrărilor ştiinţifice, adică teze de doctorat, de masterat, de licenţă, analize cu caracter ştiinţific, realizate în unităţile de învăţământ superior, institutele şi centrele de cercetare finanţate din fonduri publice, precum şi cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanţate parţial sau în întregime din fonduri publice, informeaza Mediafax.

Citește și: DEZVĂLUIRILE Elenei Udrea despre ultima mișcare a DNA: S-au dus pentru relația lui cu mine

Acest registru ar urma să funcţioneze în cadrul Bibliotecii Naţionale a României, care nu poate solicita niciun fel de taxe pentru depozitarea sau procesarea lucrărilor ştiinţifice.

Biblioteca poate dezvolta un program informatic pentru descoperirea cazurilor potenţiale de fraudă academică sau plagiat.

Proiectul a fost depus joi şi va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional.

Citește și: Sorina Matei a pierdut procesul cu Victor Ciutacu și a fost CONDAMNATĂ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.