Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ al BNR: Administrația publică are datorii mai mari, iar colectarea de taxe a scăzut

Agerpres
BNR

Creanțele financiare - sumele de încasat - ale sectorului Administrații Publice au scăzut, ca pondere în PIB, în trimestrul I 2018, în timp ce titlurile de natura datoriilor au crescut, „pe fondul unei colectări mai reduse de taxe şi impozite”, reiese din datele Băncii Naționale a României - BNR, scrie Mediafax.

„Creanţele financiare ale sectorului Administraţii Publice (n.n.- care înglobează administrația centrală și administrațiile locale), exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au scăzut cu 3,4 puncte procentuale, ajungând la valoarea de 21,2%. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au diminuat cu 1,2 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,2% din PIB”, arată un raport al BNR.

De asemenea, „depozitele şi numerarul administraţiei publice au scăzut cu 1,9 puncte procentuale, până la 6% din PIB, pe seama plăților de rate și dobânzi în contul datoriei publice şi a cheltuielilor curente, iar poziția alte conturi de primit a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,2% din PIB, în principal pe fondul unei colectări mai reduse de taxe şi impozite”.

De cealaltă parte, angajamentele financiare ale sectorului Administraţii publice au scăzut ca pondere în produsul intern brut, atingând un nivel de 42%, față de 43,8% din PIB. „Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut, ca pondere în PIB, cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 27,6% din PIB”, arată datele BNR, potrivit sursei citate.

În conformitate cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, care are în vedere îmbunătățirea scadenţei medii a titlurilor de valoare emise de administraţia publică, „în perioada analizată a scăzut ponderea titlurilor de stat cu scadență originală până într-un an, în favoarea titlurilor de stat pe termen lung”, menționează banca centrală.

Potrivit BNR, alte conturi de plătit au crescut cu 0,1 puncte procentuale, până la 8% din PIB. Iar „creditele atrase au scăzut cu 1,9 puncte procentuale, reprezentând 5,7% din PIB la finele trimestrului I 2018, pe fondul rambursărilor efectuate atât pentru intern, cât şi pentru extern”.

Per ansamblu, sectorul Administraţii Publice a înregistrat un necesar de finanţare de 0,9% din PIB în trimestrul I 2018, după ce fusese de 0,5% din PIB în trimestrul I 2017.

Subsectorul Administraţia Centrală a avut un necesar de finanţare, în trimestrul I 2018, de 1,3% din PIB, după ce în trimestrul I 2017 fusese de 1% din PIB. Iar subsectorul Administraţiile Locale a înregistrat o capacitate de finanţare în trimestrul I 2018 de 0,3% din PIB, după de în trimestrul I 2017 această capacitate fusese de 0,5% din PIB.

Potrivit băncii centrale, subsectorul Administraţiile de Securitate Socială a înregistrat o capacitate de finanţare atât în trimestrul I 2018, cât şi în trimestrul I 2017, de 0,1% din PIB.

Autorii raportului precizează că valorile produsului intern brut luate în calculul ponderilor sunt 858,33 miliarde de lei pentru 2017 (sursa Institutul Național de Statistică) și 929,95 miliarde de lei pentru 2018 (sursa Comisia Națională de Prognoză).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.