Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de ONG-uri: Pandemia amplifică și agravează cazurile de violență împotriva fetelor și femeilor

violenta

Pandemia amplifică și agravează cazurile de violență împotriva fetelor și femeilor, avertizează mai multe ONG-uri din țară care organizează un protest, duminică, în Parcul Carol din Capitală, potrivit Mediafax.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor organizează duminică, de la ora 15.00, o acțiune publică de sensibilizare și de protest împotriva violenței asupra femeilor.

Mai multe activiste pentru drepturile femeilor și experte în violența de gen se vor reuni în Piața Universității - parcul Colțea pentru a transmite mesaje împotriva violenței și pentru siguranța fetelor și femeilor indiferent de etnie, rasă, identitate de gen.

Acțiunii din Capitală i se vor alătura online mai multe ONG-uri din țară, între are Asociația SPICC din Timișoara, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din Târgu Mureș, A.L.E.G Sibiu și Artemis de la Cluj.

„Pandemia amplifică și agravează cazurile de violență împotriva fetelor și femeilor. Lipsa serviciilor specializate și slaba organizare a instituțiilor statului este resimțită cu atât mai acut în perioada de criză pe care o traversăm. Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei pe timpul pandemiei, ținând cont că actuala criză sanitară acutizează problemele deja existente și provoacă altele noi”, spun organizatorii protestului.

Potrivit datelor disponibile pentru anul 2020, apelurile la linia telefonică gratuită destinată victimelor violenței domestice s-au dublat pe perioada stării de urgență. Au fost emise 4.856 de ordine de protecţie provizorii în primele 7 luni ale anului 2020, în medie 694 cazuri/lună. 30% dintre acestea sunt încălcate anual. 96% dintre autorii faptelor de violență în familie sunt bărbați.

Organizatorii acțiunii de protest atrag atenția că izolarea la domiciliu le-a forțat pe unele femei să locuiască în permanență în aceeași casă cu agresorul. Atunci când fetele și femeile își fac curaj și reclamă violența la poliție, ajutorul nu vine întotdeauna sau întârzie - lucru care poate fi fatal.

În februarie 2020, de exemplu, o femeie din Ilfov a fost omorâtă cu un cuțit de soțul ei, împotriva căruia avea ordin de protecție, obținut cu o lună și jumătate înainte de crimă.

În Vișeu de Sus, Maramureș, o fată de 18 ani a fost omorâtă de bărbatul cu care a avut o relație de la 13 ani și doi copii. Criminalul era cu 6 ani mai mare decât ea. ȘI ea depusese anterior o plângere penală împotriva bărbatului, ceea ce nu a ajutat-o să fie protejată de poliție.

În Mehedinți, o fată de 17 ani a fost arsă pe 90% din suprafața corpului de un bărbat împotriva căruia înaintase plângere pentru viol și agresiune sexuală. Bărbatul era recent eliberat din închisoare, după ce ucisese 5 persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.