Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnatarii scrisorii deschise solicită CIO interzicerea sportivilor iranieni la Olimpiadă în JO 2024

digisport.ro
jocuri olimpice

Un colectiv care are ca figuri marcante pe fostul campion mondial la box Mahyar Monshipour şi pe câştigătoarea iraniană a Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi a scris Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru a cere excluderea Iranului de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 pentru încălcarea principiului nediscriminării în sport, scrie AFP.

Scrisoarea trimisă CIO la sfârşitul lunii iulie solicită excluderea Iranului pe motiv că nu respectă Carta Olimpică care afirmă că "practicarea sportului este un drept al omului" şi că nu trebuie să existe nicio discriminare de niciun fel pe motive de rasă, culoare, sex, orientare sexuală, limbă, religie, opinii politice sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau orice altă situaţie', a explicat avocatul Frederic Thiriez, care a făcut publică cererea cu un an înaintea JO 2024 de la Paris, conform agerpres.

El a adăugat, de asemenea, că "lucrează la o sesizare către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) şi că este pe cale să fie lansată o petiţie şi pe site-ul change.org".

În această scrisoare către CIO, avocatul face o paralelă cu excluderea Africii de Sud în 1970.

Thiriez a indicat că CIO a oferit deja un prim răspuns în care subliniază că "monitorizează îndeaproape situaţia din Iran".

Semnatarii scrisorii doresc cel puţin interzicerea sportivilor iranieni la disciplinele interzise femeilor în Iran: lupte, box, înot, volei, gimnastică.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International acuză autorităţile din Iran de încălcarea legislaţiei internaţionale, după moartea, acum un an, a tinerei Mahsa Amini, ce fusese arestată pentru încălcarea codului vestimentar. Moartea ei a declanşat ample proteste antiguvernamentale, aminteşte DPA.

Autorităţile iraniene au comis "atrocităţi de nedescris" împotriva oamenilor din Iran supuşi la "decenii de opresiune şi inegalitate", a declarat într-un comunicat difuzat miercuri responsabila Amnesty International Germania, Julia Duchrow.

Pe 16 septembrie se împlineşte un an de la moartea tinerei de 22 de ani în custodia aşa-zisei poliţii a moravurilor, care a considerat că vălul nu îi acoperea suficient părul.

Amnesty cere comunităţii internaţionale să lanseze urmăriri în justiţie - practic, este vorba de un apel către ţări cum este şi Germania de a judeca crime împotriva umanităţii comise în străinătate, explică dpa.

"Anul trecut, guvernul german a jucat un rol-cheie în crearea Comisiei de anchetă cu privire la Iran în cadrul Consiliului drepturilor omului al ONU. Ne aşteptăm din partea guvernului german la acelaşi angajament clar faţă de respectarea drepturilor omului în Iran la un an de la moartea Jinei Mahsa Amini", a spus Duhcrow.

Autorităţile din Iran au răspuns la protestele declanşate pe plan naţional cu o campanie brutală de reprimare.

Potrivit estimărilor militanţilor, cel puţin 500 de protestatari au fost ucişi şi zeci de mii au fost arestaţi.

Şapte manifestanţi au fost executaţi de justiţia iraniană, iar ulterior manifestaţiile au scăzut treptat în intensitate.

În prezent, într-o formă de protest tăcut, multe femei din Iran ignoră codul vestimentar islamic, mai menţionează DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.