Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semne ale deficientei de iod

iod

Glanda tiroida combina iodul cu tirozina, un aminoacid, pentru a produce hormonii tiroidieni. Acesti hormoni sunt necesari pentru mentinerea metabolismului normal si sanatos in toate celulele corpului. In consecinta, o lipsa de iod in aportul alimentar ar putea avea ca rezultat numeroase afectiuni si simptome legate de tiroida.

Iodul ar mai putea avea alte importante roluri in corp, roluri necorelate cu tiroida – de exemplu, acesta joaca un rol in modularea efectului estrogenilor asupra tesutului mamar – desi este nevoie de mai multe cercetari in aceste domenii.

Simptome ale deficientei de iod

Este nevoie de un aport alimentar suficient pentru o functionare adecvata a tiroidei si o buna sanatate a acestei glande. Iar deficienta de iod este deosebit de vatamatoare la femeile insarcinate si copiii nou-nascuti.

Cateva grave simptome ale deficientei de iod includ:

• Dezvoltare fizica afectata, retard de crestere • Dezvoltarea mentala afectata, dizabilitati intelectuale • Risc ridicat de avort • Hipotiroidism neonatal • Hipertirotropinemie neonatala • Risc inalt de mortalitate infantila

Atunci cand este prezenta deficienta de iod, hipotiroidismul (o tiroida sub-activa) si/sau gusa (largirea glandei tiroide) ar putea si ele sa apara ca rezultate. Nivelul scazut de iod din sange face ca celulele glandei tiroide sa se mareasca in volum, in cele din urma ducand la umflarea intregii glande sub gat.

Hipotiroidismul este caracterizat in mod tipic prin oboseala si letargie, toleranta redusa la frig, constipatie, crestere in greutate, pierderea parului, piele uscata, raguseala si chiar depresie. O persoana suferinda de una sau toate aceste simptome ar putea la fel de bine sa aiba intr-un anume grad deficienta de iod.

Surse de hrana cu iod

Hrana din mare contine mari cantitati de iod. Aceasta hrana include algele precum kelp. wakame, dulse si altele mai cunoscute precum spirulina sau chlorella. Legumele, carnurile si ouale contin si ele iod, desi in cantitati mai reduse. Unele alimente contin compusi cunoscuti ca goitrogeni (produc hipotiroidismul), care de fapt blocheaza utilizarea de catre corp a iodului. Astfel de alimente includ varza, mustarul, napii, arahidele, soia boabe, meiul, semintele de pin, radacina de cassava, broccoli si kale. Totusi, intrucat aceste alimente sunt nutritive in modurile lor proprii, ele nu ar trebui probabil evitate complet.

Atentie sa nu ingerezi prea mult iod

Ar trebui notat ca un consum excesiv de iod se poate intoarce impotriva ta si poate afecta negativ sanatatea tiroidei – poate de fapt inhiba sinteza hormonului tiroidian. Aportul excesiv de iod mai poate cauza eruptii de acnee. Michael Murray, doctor in naturopatie, sugereaza un aport zilnic la 500 mcg – asta include consumul si din alimente, si din suplimente.

Concluzie

Daca sunt prezente semne ale deficientei de iod, incluzand cele usoare care caracterizeaza hipotiroidismul, precum oboseala, lentoarea, constipatia, cresterea in greutate, pielea uscata, ar fi prudent sa consulti un nutritionist sau un profesionist in domeniul sanatatii, calificat, pentru a-ti fi evaluat nivelul de iod.

Preluare: viataverdeviu.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.