stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Senatorii au înghițit bomba lui Dragnea. Ex-lider PNL: ‘Legea e bună, corectă’

Dragnea Liviu

Cea mai controversată prevedere din legea depusă de Liviu Dragnea în Parlament, includerea politicienilor într-un grup social care poate fi defăimat, a fost ignorată total în dezbaterile din Senat. Neregula a fost semnalată în cel mai clar mod cu putință de Consiliul Legislativ, dar nici măcar un lider liberal cu experiență vastă în Senat nu a ridicat problema, ba chiar a lăudat legea lui Dragnea și a votat-o.

Controversa

Propunerea legislativă privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, depusă de Liviu Dragnea ca unic semnatar in Parlament, spune ca fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social reprezinta "defaimare sociala" si ca acest lucru se pedepseste. "Bomba" strecurată în lege se referă la definiția grupului social, care include politicienii. 'Grupul social', în varianta adoptată de Senat, era definit drept o "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA".

Alerta Consiliului Legislativ

Consiliul Legislativ, în avizul dat legii lui Dragnea, explica de ce nu e posibil ca politicienii sa fie grup social. Consiliul Legislativ a cerut eliminarea acestei prevederi.

"Apreciem ca referirea la ‘apartenenta politica’ nu poate fi prevazuta drept criteriu pentru definirea unui grup social. Avem in vedere faptul ca acest criteriu  sta la baza asocierii persoanelor in partide politice, in conditiile prevazute de Constitutie si de Legea partidelor politice nr.14/2003, republicata. Regimul juridic al partidelor politice este diferit de regimul juridic al celorlalte ‘grupuri sociale’ constituite potrivit criteriilor  prevazute la art.1, lit. (c) din proiect. Astfel, partidele politice sunt subiecte de drept, cu personalitate juridica, apartenenta la un anumit partid politic fiind rezultatul manifestarii de vointa a unei persoane și nu un ‘dat’, așa cum este apartenența la grupurile care au ca obiect de constituire genul, varsta, rasa, originea etnica, limba materna, traditiile culturale  si celelalte criterii prevazute la art.1, lit. (c). In plus, trebuie avut in vedere ca nici modelul de statut propus de Consiliul European privind Toleranta si Reconcilierea, organizatia international neguvernamentala alcatuita din personalitati  ale societatii civile din Europa si din lume, nu cuprinde, in definitia notiunii de ‘grup’, vreo referire la apartenenta politica (…) Propunem eliminarea din cuprinsul art.1, lit. (c) a expresiei ‘apartenenta politica’", a spus Consiliul Legislativ (documentul aici).

Puiu Hașotti:"Legea e bună, corectă"

Proiectul lui Dragnea a fost dezbătut și votat de Senat în ședința din 7 octombrie 2015, cu 52 de voturi 'pentru', 23 de voturi 'impotriva' si 3 abtineri. Cu mici exceptii, senatorii PSD, UNPR si ALDE au votat pentru, iar liberalii s-au opus.

Un fapt inedit l-a reprezentat votul in favoarea legii lui Dragnea pe care l-a dat fostul lider PNL din Senat, Puiu Hasotti, politician cu experienta indelungata. În dezbaterea pe lege, Hasotti a spus ca este o propunere “buna, corecta, interesanta” si singura sa nemultumire a vizat faptul ca e introdus cu prioritate pe ordinea de zi, nicidecum fondul legii.

“Este o propunere legislativă bună, corectă, interesantă a domnului deputat Liviu Dragnea (…) Se nasc două întrebări. De ce la punctul 2 al ordinii de zi este această propunere a domnului deputat Dragnea, care are termen de adoptare tacită ultima din toată lista ordinii de zi? Şi a doua întrebare este dacă propunerea domnului Dragnea este mai importantă decât proiectele, numeroasele proiecte pe care le avem astăzi la ordinea de zi, ale Guvernului Ponta”, a spus Hasotti.

Tăcere pe defăimarea politicienilor

Liberalii au atacat proiectul de lege al lui Liviu Dragnea dar s-au legat de orice altceva mai putin de prezenta politicienilor in categoria grupurilor sociale care pot fi defaimate.

"Toleranţa nu o poţi impune cu forcepsul. Nu o poţi impune coercitiv (...) Dacă era atât de simplu, stimaţi colegi, n-am mai fi avut războaie, n-ar mai fi fost fascismul, i-ar fi iubit fasciştii pe evrei, dacă se putea, coercitiv, să se stimuleze sentimentele acestea de toleranţă (...) Pentru ce? Chiar a ajuns ura atât de mare în această ţară, încât nu mai putem trăi unii cu ceilalţi? Ne trebuie legi care să ne impună toleranţa? Toleranţa cred că vine din sinea noastră a fiecăruia. Este un sentiment pe care-l cultivi de-a lungul existenţei tale şi-l transmiţi copiilor. Românii au fost totdeauna un popor tolerant, nu au nevoie de legi care să le impună coercitiv toleranţa. Mulţumesc. (Aplauze.)", a spus senatorul PNL Emil-Marius Paşcan în cadrul dezbaterilor pe proiect.

PSD: Proiectul onorează Senatul României

De cealalaltă parte, social-democratii au explicat că legea lui Dragnea este "extrem de importanta".

"Să vă spun de ce cred că acest proiect legislativ este extrem de important (...) Poporul român n-a fost niciodată un popor intolerant. Din contră, a fost un popor, care datorită multiculturalismului şi situaţiei sale geografice şi geopolitice a fost extrem de tolerant. De ce atunci un astfel de proiect de lege? Doamnelor şi domnilor, uitaţi-vă în jur, şi vedeţi că astăzi, când se produce acest... şi de aia este oportun acum, şi faptul că a fost înainte… eu îl felicit pe cel care a luat această decizie sau dacă este Biroul permanent... priviţi la câtă intoleranţă asistăm în aceste zile. Avem o intoleranţă care a caracterizat multe ţări din jur, şi acest tip de intoleranţă nu trebuie cultivat. Şi se spune aici, în proiectul legislativ, că am fi prima ţară care vom accentua politicile de susţinere a spiritului de toleranţă (...) În opinia mea este un proiect legislativ care onorează Senatul României şi Parlamentul României şi îl susţin, aşa cum cred că fac toţi colegii mei", a spus in plenul Senatului senatorul PSD Cristian Dumitrescu.

Scandalul a răbufnit la deputați. Dragnea: Liber la criticat politicieni!

Legea adoptata in Senat a fost modificata ulterior in comisiile din Camera Deputatilor. Politicienii au fost eliminati din proiect si Liviu Dragnea, autorul legii, a spus ca a lasat liber la criticat politicieni.

"Deci, liber la criticat politicieni şi oameni de afaceri! Totuşi, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, discriminarea pe baza apartenenţei politice şi a averii a fost eliminată din textul legii, aşa cum a fost el adoptat de comisiile de la Senat', afirmă Dragnea. 'Legea nu instituie niciun fel de obligaţii pentru instituţiile private de presă şi nici pentru deţinătorii de conturi pe reţelele sociale online', a declarat Liviu Dragnea.

Proiectul de lege urmeaza sa fie votat in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de Camera Decizionala.

Consulta proiectul adoptat de Senat

Consulta modificarile aduse in Camera Deputatilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.