Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorii jurişti au hotărât că judecătorii CCR pot fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi doar cu încuviinţarea plenului Curţii

CCR

Comisia juridică a Senatului a adoptat, miercuri, raport favorabil cu amendamente la propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Astfel, potrivit unui amendament adoptat în Comisia juridică din Senat, judecătorii Curţii "nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză".

În acest fel, a fost modificată forma adoptată de Camera Deputaţilor, potrivit căreia încuviinţarea plenului CCR era necesară şi în vederea urmăririi penale sau a trimiterii în judecată penală. "Judecătorii Curţii nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", prevedea forma adoptată de Camera Deputaţilor, conform Agerpres.

Potrivit unui alt amendament adoptat de senatorii jurişti, "judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător, cu o durată mai mică de cinci ani, va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de nouă ani". Forma adoptată de Camera Deputaţilor nu prevedea durata de cinci ani, ci doar că "judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea CCR, pentru un mandat complet de nouă ani".

Totodată, conform unui alt amendament, judecătorii CCR "cu o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute". În acest fel, senatorii au înlocuit sintagma "vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani" cu "vechime în muncă de cel puţin 25 de ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.