Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Alfred Laurențiu: 'Vor de fapt ca prin hotărâre de guvern să introducă orice restricții le trec prin cap'

ziare.com
Alfred Laurentiu Mihai

Senatorul PSD Alfred Laurentiu Mihai a criticat Hotărârea de Guvern privind certificatul verde și noile măsuri de prevenție în contextul pandemiei. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, el declară faptul că " guvernul și CNSU fac ce vor ei și îngrădesc drepturile și libertățile cetățenilor după cum au chef, fără lege și contrar dispozițiilor constituționale".

"PSD se va opune categoric în Camera Deputaților prevederilor introduse de PNL-USR-UDMR prin care se restricționează drepturile și libertățile constituționale, prin Hotărâre de Guvern.

Vor de fapt ca prin hotărâre de guvern să introducă orice restricții le trec prin cap. Nu este vorba de legea care se aplică în toată Europa.

Ei au modificat legea, creând un precedent deosebit de periculos și care dă drum liber abuzurilor.

Amendamentul pe care l-au votat în Senat arată că ”... la propunerea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, prin hotărâre a Guvernului adoptată in temeiul art. 4 (n.r. tot din Legea 55/2020), pe durata stării de alertă se poate institui obligația prezentării certificatului digital prevăzut la alin. (1) pentru asigurarea exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale...”

Prin acest amendament inițiat ,și votat de Coaliția PNL-USR-UDMR, se încalcă Constituția României care prevede clar că orice îngrădire de drepturi și libertăți se face prin lege, nu printr-un act administrativ.

PSD nu va permite niciodată ca un guvern, arbitrar, prin hotărâri care stau în pixul unui singur om – al premierului – să aibă puterea să îngrădească, să limiteze drepturi și libertăți constituționale, indiferent de context ori de pretext.

OUG nr. 68/2021 pe care au invocat-o se refera la cu totul altceva.

- OUG nr. 68/2021 http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/243941;

- Regulametul UE

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/...

Regulamentul vizeaza ”certificatul verde” numai pentru exercitarea libertatii de circulatie la granite, intre tari.

OUG nr. 68/2021 a prevazut procedura prin care se ”tipareste” acel certificat, nu ca el poate fi folosit la nivel national sa restranga drepturile si libertatile romanilor.

În mediul public se transmit tot felul de informații eronate, fac următoarele clarificări cu privire la actele normative obligatorii și ce se întâmplă cu ”certificatul verde” în România:

Începând cu luna mai 2021, fără ca Legea nr. 55/2020 să prevadă posibilitatea condiționării drepturilor de testare/trecere prin boală (certificat verde), Guvernul a condiționat exercitarea drepturilor și libertăților de testare/trecere prin boala, prin HOTARARILE DE GUVERN pe care le-a adoptat.

Aceste Hotărâri de Guvern au fost ADOPTATE ÎN MOD NELEGAL, deoarece Guvernul care este puterea executivă, NU AVEA LA BAZA O LEGE ADOPTATĂ DE PARLAMENT în baza căreia să îi fi permis să instituie asemenea măsuri prin HG (condiționat de testare/trecere prin boală).

HOTĂRÂRILE DE GUVERN POT FI ANULATE NUMAI DE CĂTRE INSTANȚELE DE JUDECATĂ.

Nu avem nicio lege care să prevadă ”certificatul verde” în baza cărora HG urile să putut fi emise.

Drept urmare, toate normele din aceste HG uri care prevăd ”certificatul verde” sunt nelegale,

Pentru că nu are lege la baza, Guvernul vrea să ”își dea lege”, adică să emită o ordonanță de urgență (OUG) , cu toate că nu îi permite Constituția, și să introducă ”certificatul verde” în lege.

Guvernul și CNSU fac ce vor ei și îngrădesc drepturile și libertățile cetățenilor după cum au chef, fără lege și contrar dispozițiilor constituționale. "

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.