Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene: Putin vrea să țină democrația și valorile occidentale cât mai departe de el

Angel TÎLVĂR

Condamnarea acțiunilor lipsite de responsabilitate ale lui Putin a venit din partea tuturor democrațiilor. Actori politici relevanți, reprezentanți ai mediului asociativ, ai societății civile, inclusiv personalități ruse aflate în exil. Toți și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina și revolta față de violență, disprețul față de respectarea angajamentelor și imprevizibilitatea lui Putin.

Se vorbește foarte mult de teritorii, regiuni, procente etnice sau religioase, refugiați. Se iau în calcul reacții, luări de poziții, discuții la nivel diplomatic.
Există, însă, două perspective complet diferite asupra evenimentelor din zilele din urmă: cea a lumii democratice și cea a lui Putin. Una având la bază un set de valori pe care unii le-au avut și dezvoltat și la care alții au aderat respectând dorința popoarelor și alta, a lui Putin, bazată pe agresivitate, lipsă de respect față de norme internaționale, plasând în zone secundare realitățile istorice și politice contemporane. Democrațiile de tip occidental răspândesc și încurajează valori, dorindu-și o cât mai largă participare socială la deciziile comunităților. Putin este mai curând preocupat de imaginea lui, de poziția pe care o ocupă el și de moștenirea lui politică. De aceea, lui Putin, democrația și valorile occidentale nu îi convin. Aceste lucruri l-ar obliga la un alt tip de comportament, pe care nu-l are, pentru că nu-l poate concepe și înțelege.

De aceea, acțiunile de o violență extremă, lipsite de orice fundament în ceea ce privește normele de drept internațional, se subscriu dorinței și voinței lui Putin, de a ține cât mai departe de el democrația și valorile occidentale. Pentru noi, românii, NATO și UE sunt expresii ale vocației profund democratice pe care poporul român a dorit-o și, pe care, a cerut-o și impus-o liderilor politici, în timp ce Putin își impune propria agendă și viziune în plan național și încearcă să o impună și în plan extern. Din punct de vedere politico-militar, România este în cea mai buna situație de securitate în care a fost vreodată: parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO, aderarea și integrarea în UE. Acestea sunt garanții de securitate robuste.

Avem în schimb obligația de a apăra tipul de democrație și setul de valori de la care ne revendicăm și pe care le împărtășim, pentru că ele sunt amenințate de către Putin. Și dacă ceea ce face România și țările democratice are în spate un suport masiv și liber exprimat al cetățenilor, vom vedea dacă Putin, pentru acțiunile sale incalificabile, are susținerea masivă, dar, mai ales, liber exprimată a concetățenilor săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.