Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Cristian Lungu (PMP): România are o rezervă de 4 milioane de nesalariați apţi de muncă, în timp ce angajatorii caută muncitori în China și Vietnam

service

Senatorul PMP, Cristian Lungu, se arată îngrijorat de situația actuală prin care trece România – criza națională de forță de muncă. “Este un fenomen. Suntem tot mai puțini, și tot mai puțin pregătiți, iar fenomenul se acutizează an de an. România este o țară tot mai depopulată: ne pleacă tinerii, pierdem oameni cu experiență. Și pentru niciuna dintre situații nu apar soluții. Partidul condus de Liviu Dragnea vrea să țină România dependentă de stat, de ajutoare sociale și pomeni electorale“, a declarat senatorul.

Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), țara noastră a intrat în top cinci țări europene din care au migrat cei mai mulți oameni, pe considerente economice, după Marea Britanie, Polonia și Germania. “Avem o mare problemă: criza factorului uman. Avem valuri de migrare și avem spor demografic negativ. Rămânem fără medici, fără meseriași, fără specialiști tot mai căutați și mai bine plătiți, în străinătate.  E nevoie de oameni. Asta o arata și faptul ca, săptămâna trecuta, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a solicitat intervenţia Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetăţeni chinezi, pe care ar urma să îi plătească cu sume între 250 şi 800 de euro net lunar“, a adăugat senatorul Cristian Lungu. România are o rezervă de 4 milioane români, care ar putea să lucreze, dar nu sunt prinși în categoria salariaților și aproximativ 3,5 milioane de angajați care au părăsit țara, pentru a lucra în alte state.

Deși la nivel național sunt 17 753 locuri de muncă vacante (conform evidenței ANOFM), angajatorii se plâng de lipsă de candidați. În acest sens, specialiștii Institutului Național de Statistică (INS) arată că rata şomajului a crescut în luna iulie 2017 cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna precedentă, ajungând la 5,2%, iar cel mai mare grad de neocupare, de aproape 20,8%, se înregistrează în cazul tinerilor din categoria de vârstă 15 şi 24 de ani. Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului scăzut şi mediu, pentru care rata şomajului a fost de 7,6%, respectiv 6,2%. Rata şomajului a fost de doar 3,1% în cazul persoanelor cu studii superioare.

La nivelul Uniunii Europene, printre cele 11 obiective propuse pentru perioada 2014-2020 sunt și cele legate de promovarea sustenabilității și calitatea locului de muncă, dar și sprijinirea mobilității lucrătorilor; promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare; investiții în educație – învățarea pe tot parcursul vieții, probleme cu care societatea românească se confruntă în continuare și care afectează piața forței de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.