Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a adoptat proiectul privind OUG pentru modificarea legii alegerilor și a funcționării AEP

senat plen

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege care prevede modificarea legilor pentru alegerea președintelui României, a Camerei Deputaților și Senatului și modificarea funcționării AEP. Proiectul mai prevede măsuri pentru organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019, anunță MEDIAFAX.

Senatul a adoptat tacit Legea pentru aprobarea Ordonnței de urgență a Guvernului privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2019.

Citește și: Traian Băsescu aruncă bomba în cazul Caracal: Este și un distribuitor de fete în rețelele internaționale

Potrivit legii cu modificările și completările ulterioare, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitorii acestora sunt desemnați de șefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, după caz, până la cel mai târziu cu 40 de zile sau înaintea datei votării.

Potrivit unui amendament admis de comisia juridică a Senatului și de Comisia pentru Administrație Publică, candidații independenți care participă la alegeri, beneficiază și ei de timpi de antenă la serviciile private de radio și televiziune, contracost.

În forma inițială a legii, doar partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio si televiziune, contra cost.

Citește și: Jandarmeria reacționează! Dezvăluire despre așa-zisa destructurare a trupelor de intervenție

Amendamentul a fost admis cu unanimitate de voturi de membrii Comisiei juridice.

Totodată, în cel mult 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, formațiunile politice care au propus candidați transmit Ministerului Afacerilor Externe, prin mijloace electronice, listele reprezentanților lor în secțiile de votare din străinătate, cuprinzând numele, prenumele și codurile numerice personale ale titularului și supleanților, însoțite de declarațiile lor de acceptare. O formațiune politică poate avea un titular și doi supleanți

Potrivit art. 44, alin 2, votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vinerim votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12:00, și se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.

Citește și: Informații incredibile! De unde a fost extras ADN-ul Alexandrei Măceșanu

Proiectul de lege a avut termenul de adoptare tacită pe data de 11 octombrie 2019 și urmează să fie trimis la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.