Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a respins propunerea prin care preotul ar fi putut oficia şi căsătoria civilă

casatorie

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, propunerea care modifica Legea privind actele de stare civilă în sensul că oficierea căsătoriei civile şi a celei religioase ar fi putut fi îndeplinită de către un preot sau personal clerical al unui cult recunoscut în România. 

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă prevede posibilitatea pentru viitorii soţi "de a încheia căsătoria civilă şi religioasă într-un singur loc, într-un lăcaş de cult, iar atribuţiile ofiţerului de stare civilă vor fi preluate de către personalul clerical al unui cult recunoscut de către stat". 

Iniţiatorii propuneau astfel completarea articolului 3, alin. 2 al legii amintite cu litera e), care prevede că sunt ofiţeri de stare civilă "prin excepţie, în cazul căsătoriilor, preotul/personalul clerical al unui cult recunoscut de lege". 

"Căsătoria civilă se poate încheia în afara serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi în cazul în care ofiţerul de stare civilă este cel prevăzut la art.3, alin.2, litera e). În toate cazurile, căsătoria civilă se încheie obligatoriu înainte de celebrarea căsătoriei religioase şi numai într-un lăcaş de cult al unui cult recunoscut de stat", se mai arată în textul propunerii de lege. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996, iniţiată de mai mulţi deputaţi UDMR, a primit un raport comun de respingere din partea Comisiei pentru administraţie publică a Senatului şi a celei pentru drepturile omului. 

Raportul de respingere a fost adoptat în plen cu 93 de voturi pentru, trei voturi împotrivă şi două abţineri, propunerea de lege fiind astfel respinsă de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. 

Legea are un caracter organic şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care o va dezbate în calitate de Cameră decizională. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.