Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul pregătește o lovitură de catifea pentru guvernatorul BNR

bnr

Senatoarea ALDE, Cristiana Anghel, a depus luni la Parlament un proiect de lege care prevede că guvernatorul Băncii Naţionale trebuie să prezinte Parlamentului, în numele Consiliului de Administraţie, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al BNR, cuprinzând activităţile băncii, situaţiile financiare anuale şi raportul de audit, care se dezbat în şedinţă comună a celor două Camere, respingerea de către Legislativ a raportului anual ducând la demiterea de drept a Consiliului de Administraţie.

Conform iniţiativei legislative, revocarea din funcţie a oricărui membru al Consiliului de Administraţie al BNR se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Legislativului. În prezent, revocarea din funcţie a oricărui membru al CA al BNR se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave.

Citește și: Apple extrage aur de zeci de milioane de euro din telefoanele și computerele vechi

Proiectul privind modificarea Legii 312 din 28 iunie 2004 privind Statutul BNR, modificată, instituie prevederea conform căreia Banca Naţională a României este o instituţie administrativă publică autonomă, cu sediul central în municipiul Bucureşti, şi poate avea sucursale şi agenţii atât în Capitală, cât şi în ţară. Conform legii actuale, BNR este o instituţie publică independentă, cu sediul central în municipiul Bucureşti şi poate avea sucursale şi agenţii atât în Capitală cât şi în ţară.

Numirea membrilor CA al BNR se face pe o perioadă de cinci ani, fără posiblitatea reînnoirii mandatului.

Citește și: Cristian Tudor Popescu e DEVASTATOR: A servit ca o HANDICAPATĂ locomotor

"Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale au un statut privilegiat. Banca Naţională a României este 'stat în stat'. Parlamentul României trebuie să repună statutul BNR pe făgaşul normal, constituţional. (...) Cu toate că BNR, în calitate de autoritate administrativă autonomă, se bucură de o personalitate juridică, guvernatorul având calitatea de ordonator principal de credite, autonomia acesteia nu este absolută, având în vedere obligaţia de a prezenta rapoarte în faţa Parlamentului, care, la rândul său, ar trebui în anumite condiţii să poată revoca membrii Consiliului de Administraţie", argumentează iniţiatorul proiectului în expunerea de motive, scrie agerpres.ro.

Citește și: SURPRIZĂ neplăcută pentru Dacian Cioloș la Cotroceni: Ce l-a anunțat Klaus Iohannis

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.