Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul României informat în sesiune extraordinară despre ordonaţele de urgenţă emise de Guvern în vacanţa

Inquam Photos / George Calin
Senat plen

Senatul a fost informat, vineri, în sesiune extraordinară, despre ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern pe 6 ianuarie, în vacanţa parlamentară - OUG 1/2001 vizând înfiinţarea Punctului Naţional de Acces (sisteme de transport inteligente) şi OUG 2/2021, care prevede prelungirea învăţământului online până pe 8 februarie.

Comisiile de specialitate urmează să finalizeze, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferente acestor acte normative.

Ordinea de zi şi programul de lucru pentru sesiunea extraordinară au fost aprobate prin vot exprimat telefonic de către senatori (120 de voturi ''pentru'' şi 2 ''împotrivă'').

OUG 1/2021 stabileşte cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport. Prin OUG 1/2021, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii înfiinţează Punctul Naţional de Acces (PNA) ca interfaţă digitală unică prin intermediul căreia se colectează, prelucrează şi diseminează date care vor furniza informaţii referitoare la locuri de parcare sigure pentru camioane şi vehicule comerciale, informaţii în timp real despre trafic şi siguranţă rutieră, servicii de informare în timp real cu privire la trafic şi la călătoriile multimodale. PNA oferă posibilitatea de a furniza Serviciul de informaţii la nivel transfrontalier, PNA putând fi accesat la adresa https://pna.cestrin.ro/ro.

Guvernul argumentează în expunerea de motive că măsurile propuse conduc la "creşterea siguranţei rutiere şi la rezolvarea problemelor privind emisiile şi congestia din Europa, contribuind la un transport mai sigur, mai eficient şi mai durabil, prin aplicarea diverselor tehnologii inovative de informare şi comunicare la toate modurile de transport de pasageri şi de marfă precum şi la accesul facil la date referitoare la evenimentele de trafic, parcări sigure şi securitate, date meteo şi condiţiile de circulaţie".

"PNA va contribui la îmbunătăţirea procesului de planificare a călătoriilor, integrarea sistemelor inteligente de transport, se pot crea noi servicii, inclusiv apariţia de noi locuri de muncă şi creştere economică în sectorul transporturilor", se arată în expunerea de motive a actului normativ al Guvernului.

OUG 2/2021 prevede, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţii în sistem online în perioada 11 ianuarie - 8 februarie.

Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.