Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sentință controversată dată de justiția chineză, într-un proces considerat o 'farsă': avocatul ce denunța tortura poliției, 4 ani și jumătate de închisoare

Daily Express
china

Un tribunal din Tianjin (nordul Chinei) l-a condamnat luni la patru ani şi jumătate de închisoare pe avocatul chinez specializat în drepturile omului Wang Quanzhang, pentru subminarea puterii de stat, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Wang, dispărut din august 2015, s-a implicat în cazuri considerate sensibile de autorităţile de la Beijing, cum ar fi acuzaţiile de folosire a torturii de către poliţie. El i-a apărat pe unii membri ai mişcării spirituale Falun Gong. Într-un rechizitoriu împotriva sa, în 2017, s-a reţinut că el "a fost influenţat de multă vreme de către forţe anti-chineze infiltrate", că a fost pregătit de grupuri străine şi a acceptat finanţare din partea acestora.

Citește și: Măcel între cartelurile de droguri în Mexic: cel puțin 10 morți, în urma unui schimb de focuri între două bande

Instanţa a anunţat online sentinţa în procesul lui Wang, desfăşurat în decembrie şi considerat de unele grupuri de apărători ai drepturilor omului drept o farsă. După ce Wang a fost audiat pe 26 decembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut Chinei să îi respecte drepturile procesuale şi a apreciat că există "preocupări serioase privind drepturile omului" legate de instrumentarea cazului.

În faţa tribunalului, Wang şi-a concediat avocatul desemnat din oficiu, susţine soţia sa, Li Wenzu, care nu a putut asista la proces, fiind împiedicată de poliţişti şi agenţi de securitate să îşi părăsească domiciliul. În ultimii ani, ea a susţinut cauza disidentului - s-a ras în cap, a înaintat aproape săptămânal petiţii Curţii Supreme şi a protestat printr-un marş de 100 de kilometri de la Beijing la Tianjin.

Citește și: Două bombardiere rusești care zburau în apropiere de coasta nord-americană au fost escortate de avioane de vânătoare canadiene și americane

Reuters nu a fost în măsură să precizeze dacă Wang s-a apărat singur şi dacă va face apel. Cazul său a fost înconjurat de secret şi marcat de incertitudini, apreciază agenţia. Nici Li, nici cei şapte avocaţi angajaţi de ea nu au primit dreptul de a-l contacta. Autorităţile i-au interzis dreptul de practică unuia din avocaţi, apoi l-au arestat, iar acum îl anchetează pentru incitare la subversiune. Diplomaţii occidentali şi jurnaliştii străini nu au fost primiţi în instanţă, în ziua procesului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.