Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatişii din Transnistria nici nu vor să audă de retragerea trupelor ruse

Liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, se opune 'categoric retragerii trupelor ruse din Transnistria', în contextul discuţiile purtate de Chişinău cu Kievul pentru acordarea unui "coridor verde" în vederea retragerii armatei ruse din Republica Moldova, a relatat agenţia oficială transnistreană Novostipmr.com, citată marţi de Radio Chişinău.

Anterior, ministrul apărării moldovean, Anatol Şalaru, declarase pentru postul de radio citat că a ajuns la o înţelegere în acest sens cu omologul sau ucrainean, Stepan Poltorak, în cadrul discuţiilor de sâmbătă la Odesa.

Şevciuk a respins din start această posibilitate, afirmând că trupele ruse din stânga Nistrului 'joaca un rol-cheie în operaţiunea de pace de pe Nistru'.

Bancher britanic, condamnat la închisoare pe viaţă în Hong Kong

'Această operaţiune este o garanţie a păcii şi stabilităţii în Transnistria. /.../Atât timp cât conflictul transnistrean nu a fost reglementat politic, nu are rost să fie retras grupul de trupe ruse, întrucât acest lucru va acutiza situaţia şi ar putea duce la reluarea vărsării de sânge', a spus liderul de la Tiraspol.

Înaintea sa, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţia cu Transnistria, a ironizat faptul că nici Chişinăul şi nici Kievul - atunci când au ridicat problema retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană - nu s-au consultat nici cu Moscova, nici cu Tiraspolul. 'Sună de parca Hondurasul ar fi promis Guatemalei să o ajute în retragerea trupelor SUA din Coreea', a scris Rogozin pe contul sau de Tweeter.

Un cetăţean american a fost reţinut la Moscova

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a acuzat Rusia luni seara de standarde duble şi de 'sfidare grosolană a unui stat suveran'.

Diplomaţia moldoveană şi-a exprimat 'nedumerirea şi indignarea' faţă de acţiunile militare desfăşurate de către trupele ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova'. Este vorba de asa-zisele competiţii militare, cu implicarea tehnicii grele, care s-au încheiat la 6 noiembrie în Transnistria, în scopul "dezvoltării interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse din stânga Nistrului cu structurile militare transnistrene".

"Neglijarea făţişă şi demonstrativă" a atitudinii Chişinăului faţă de "prezenţa militară ilegală a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova constituie în esenţă o manifestare de dispreţ total faţă de normele şi principiile dreptului internaţional. Or, declaraţiile făcute de către conducătorii Federaţiei Ruse de la cele mai înalte tribune internaţionale cu privire la ataşamentul ferm faţă de normele civilizate pe care trebuie să se bazeze relaţiile dintre state nu pot fi percepute altfel decât o manifestare a ipocriziei şi dublelor standarde', se spune în declaraţia MAEIE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.