Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şerban Nicolae: 'Codul de conduită este o obligaţie faţă de electoratul nostru'

serban nicolae

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, consideră că un Cod de conduită al parlamentarilor reprezintă o obligaţie faţă de propriul electorat, el precizând că ar fi necesar "pentru buna funcţionare" a Legislativului. 

"Acel cod de conduită a apărut mai degrabă ca o iniţiativă românească şi a apărut într-un context în care încrederea în Parlamentul României a scăzut la nivelul populaţiei. Mă interesează foarte puţin ca instituţiile europene să aibă încredere în Parlamentul României. Mă interesează foarte mult ca în România cetăţenii să aibă încredere în Parlament, să aibă încredere în activitatea parlamentară, să dea o încredere suplimentară celor care legiferează în această ţară, iar parlamentarii trebuie să merite această încredere. Şi atunci Codul de conduită este o obligaţie faţă de electoratul nostru în primul rând. Mă refer nu la electoratul majorităţii sau al opoziţiei, ci la întregul electorat, care se manifestă în România, pentru că este vorba de respect faţă de cetăţean", a declarat joi, la Senat, Şerban Nicolae, întrebat despre recomandarea din ultimul raport MCV referitoare la necesitatea unui Cod de conduită al parlamentarilor, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, existenţa unui asemenea cod nu ar exonera de răspundere fiecare parlamentar în parte. 

"Dar asta nu exonerează de răspundere pe fiecare parlamentar în parte în acord cu jurământul depus. Nu cred că eu aş avea nevoie de un cod suplimentar de conduită ca să-mi respect electoratul, ca să-mi respect obligaţiile de parlamentar şi lucrul ăsta cred că este valabil la oricare dintre colegii mei. Dar, pentru buna funcţionare a Parlamentului, s-ar putea adopta şi o asemenea formulă de conduită. E greu de văzut la momentul ăsta care ar fi sancţiunile, care ar fi consecinţele, pentru că la urma urmei electoratul decide o dată la patru ani cine merită şi cine nu merită să fie membru al Parlamentului", a spus Şerban Nicolae. 

Miercuri, vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Oana Florea, preciza că membrii comisiei au depus la Parlament un proiect de hotărâre privind Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor. 

"Un astfel de cod este necesar şi din perspectiva Raportului de monitorizare al Comisiei Europene (MCV), care a solicitat de fiecare dată elaborarea acestui act normativ, în care să fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi la modalitatea de exercitare a mandatului de parlamentar", a afirmat Oana Florea, într-un comunicat transmis AGERPRES. 

Deputatul a susţinut că acest Cod de conduită este "de inspiraţie franceză şi cuprinde reguli care au scopul de a creşte încrederea cetăţenilor în reprezentanţii lor aleşi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.