Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şerban Nicolae răspunde: 'Proiectul legii graţierii în forma actuală este total INEFICIENT'

www.radu-tudor.ro
Șerban Nicolae

Preşedintele Comisiei juridice de la Senat, Şerban Nicolae, consideră că proiectul legii graţierii în forma adoptată de acest for este total ineficient pentru că nu rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor.

"Din punctul meu de vedere, în forma actuală este absolut ineficient. El nu rezolvă absolut nimic, nu răspunde niciunei nevoi a societăţii, nici în ceea ce priveşte obligaţiile României faţă de CEDO, dar repet la final e o decizie politică. (...) Din punctul meu de vedere, nu rezolvă problema supraaglomerării şi am mai văzut o serie de speculaţii în spaţiul public în sensul că ne preocupăm de graţiere în loc să ne preocupăm de construcţia de spitale. Comisia juridică nu poate să se pronunţe pe construcţia de spitale decât cu mare greutate şi doar, eventual, în plen, dar graţierea nu costă. Graţierea e o măsură de politică penală fără costuri bugetare. Construcţia de spitale sau de instituţii de învăţământ este o chestiune care ţine de investiţii bugetare semnificative. Deci nu se compară. Dacă vom continua să plătim zeci de milioane de euro amendă la CEDO despăgubiri pentru persoane care stau în penitenciare în condiţii improprii, probabil că vor rămâne mai puţini bani şi pentru spitale, şi pentru instituţii şcolare şi pentru alte investiţii de interes social. Dar probabil că, la nivelul Guvernului, s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să graţiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit", a afirmat Şerban Nicolae, luni, la Senat, potrivit Agerpres.

Citește și: Șerban Nicolae, despre adoptarea legii graţierii în forma Guvernului. Replică pentru Liviu Dragnea

El a precizat că în PSD nu s-a discutat proiectul graţierii.

"În interiorul partidului ne-am concentrat pe programul de guvernare. Aceasta e o chestiune secundară. Că ea a suscitat mai mult interes, că prezenţa unor cetăţeni în Piaţa Victoriei sau pe străzile din Bucureşti e considerat definitoriu ca să înţelegem ce ne preocupă şi ce nu ne preocupă, e o chestiune secundară. Din punctul meu de vedere, trebuie să înceapă dezbaterea la legea salarizării unitare în sistem bugetar. Sunt cu totul alte probleme mai importante şi mai ales legate de programul de guvernare. Graţierea nu e în programul de guvernare", a adăugat Şerban Nicolae.

Întrebat ce le transmite participanţilor la protestele generate de amendamentele dezbătute în Comisia juridică a Senatului, Şerban Nicolae a spus: "Au dreptul la opinie şi le respect acest drept. În continuare sunt un adept al respectării opiniilor. Sunt un adept al oricărei manifestări neîngrădite. Sunt împotriva celor care spun că, dacă se adună trei persoane, trebuie să aibă musai autorizaţie. Eu le respect opinia. Aş vrea însă să nu văd atâta intoleranţă faţă de opiniile celorlalţi şi mai ales aş fi vrut să văd mai multă informare".

Comisia juridică din Senat a decis luni întocmirea unui raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD şi UDMR) şi 4 au fost împotrivă (PNL şi USR).

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, 1.032 de persoane ar urma să iasă din închisoare dacă se aplică proiectul în actuala formă votată de senatorii jurişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.