Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia, între CIOCAN și NICOVALĂ: Ce încearcă Belgradul să mențină ECHILIBRUL între Occident și Rusia

serbia

Serbia doreşte să îşi menţină echilibrul între Rusia şi Occident, a declarat joi ministrul de externe Ivica Dacic, într-un interviu acordat agenţiei Reuters. Şeful diplomaţiei de la Belgrad a respins cererea Statelor Unite de a alege una din părţi.

Luna trecută, Hoyt Yee, adjunct al subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a avertizat Serbia că "nu poate sta pe două scaune în acelaşi timp". Dacic a replicat în interviu că "nu dorim să ne tragă cineva scaunul de sub noi" şi că "e important să vedem ce e în propriul nostru interes".

Citește și: ALERTĂ MONDIALĂ Comuniştii din Coreea de Nord se pregătesc de RĂZBOI: 'Nu am mai auzit niciodată aşa ceva'

Ministrul de externe a comparat neacceptarea de către Serbia a independenţei Kosovo cu respingerea de către Spania a secesiunii Cataloniei. "Dacă Spania poate lupta pentru concepţia sa despre Catalonia, atunci şi noi, sârbii, putem lupta pentru ţara noastră", a spus Dacic. El a afirmat că autorităţile kosovare şi cele sârbe ar trebui să caute o soluţie avantajoasă pentru ambele părţi şi să participe la o conferinţă internaţională care să împiedice războaiele "timp de un secol". "Aceasta ar fi singura soluţie posibilă, realistă şi durabilă a problemei", a susţinut ministrul, conform Agerpres.

Reuters menţionează afinităţile naturale ale sârbilor - slavi, creştini ortodocşi - cu ruşii şi faptul că Rusia controlează furnizarea de petrol şi gaze pentru Serbia şi a donat acestei ţări şase avioane de vânătoare MiG-29. La cererea Belgradului, Moscova a blocat primirea Kosovo ca stat independent în Organizaţia Naţiunilor Unite. În acelaşi timp, Serbia doreşte să adere la Uniunea Europeană, care este în prezent cel mai mare partener comercial al său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.