Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia vrea să devină un hub regional pentru tranzitul gazelor naturale

Serbia analizează posibilitatea construirii mai multor interconectări de gaze cu ţările vecine pentru a-şi reduce dependenţa de livrările din Rusia şi a deveni un hub regional de tranzit, transmite Bloomberg.

Ţara vecină a început deja construcţia unui interconector cu Bulgaria, ce ar urma să fie terminat anul viitor, ceea ce îi va permite să importe gaze naturale din Asia Centrală şi gaze lichefiate de la terminalele din Mediterana. Acum autorităţile de la Belgrad au în vedere construcţia unui alt interconector cu Macedonia de Nord şi, posibil, a altuia cu Albania, a declarat ministrul sârb al Energiei, Dubravka Djedovic, potrivit Agerpres.

"Nu avem suficiente resurse proprii, cel puţin când vine vorba de gaze, dar orice poate să ne reducă dependenţa de Rusia pe segmentul gazelor este important pentru noi", a declarat Dubravka Djedovic într-un interviu pentru Bloomberg. "Vorbim de proiecte în valoare de sute de milioane de euro" pentru a aduce gaze din ţări precum Azerbaidjan şi a crea conexiuni cu terminalele din Grecia, a adăugat Dubravka Djedovic.

Un grant de la UE acoperă jumătate din costurile de 93 de milioane de euro pentru construcţia interconectorului cu Bulgaria iar Serbia caută un sprijin suplimentar din partea blocului comunitar pentru noi conducte transfrontaliere care să îi permită să devină o rută importantă de tranzit.

Un interconector între Serbia şi Macedonia de Nord, estimat la 80 de milioane de euro, este în prezent în faza de pregătire, a spus Dubravka Djedovic, care s-a alăturat Executivului de la Belgrad în luna octombrie. Un alt interconector cu Albania depinde de progresele acestei ţări în dezvoltarea unui terminal de gaze lichefiate pe coasta sa adriatică.

"După ce vom avea conexiuni care să ne permită aprovizionarea cu gaze din surse alternative, vom fi mai puţin dependente de livrările din Rusia", a mai spus Dubravka Djedovic, care a vorbit şi de planuri pentru o eventuală conectare la gazoductul Trans-Adriatic Pipeline, care la rândul său este legat de Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline.

Cu toate acestea, Dubravka Djedovic a precizat că legăturile strânse ale Serbiei cu grupul rus Gazprom PJSC ar trebui să continue. Gazprom vinde gaze naturale Serbiei printr-o prelungire a conductei TurkStream, la preţuri mai mici decât tarifele de pe piaţă. În plus, o divizie a Gazprom deţine singurul depozit de gaze din Serbia, amplasat la Banatski Dvor, în timp ce Gazprom Neft, divizia de petrol a grupului rus, controlează singura companie de rafinare din Serbia, NIS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.