Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete din Occident se implică puternic în războiul din Ucraina: cum vor să influențeze acțiunea Rusiei (analiză CNN)

spotmedia.ro
litera z ucraina

Agențiile de informații occidentale duc un război psihologic asupra Ucrainei direct cu președintele rus Vladimir Putin, spune un expert pentru CNN.

Statele Unite și aliații săi formează o imagine a unei armate ruse blocate, demoralizate și disfuncționale care suferă pierderi dezastruoase pe câmpul de luptă și, în același timp, evocă o viziune a tensiunii politice tot mai mari în interiorul Kremlinului. Ei susțin că liderul rus este izolat, prost sfătuit și lipsit de informații reale despre cât de rău merge războiul. Guvernele occidentale îl împiedică pe Putin să definească narațiunea războiului – așa cum au făcut-o înainte de a începe, când informațiile lor desecretizate au numit corect o invazie, iar mulți experți geopolitici au considerat că era puțin probabilă.

Detaliile remarcabile ale evaluărilor desecretizate ale serviciilor de informații trebuie să fie, de asemenea, deosebit de supărătoare pentru Putin, fost ofițer KGB și șef de informații. Și lasă deschisă posibilitatea ca agențiile de informații occidentale să aibă capacitatea de a vedea în profunzime efortul de război al Kremlinului și politica internă, ceea ce ar putea să-l enerveze pe liderul rus și ar putea deschide în continuare.

Dorința guvernelor occidentale de a fi atât de deschise cu privire la ceea ce văd în interiorul Ucrainei și Moscovei a surprins chiar și unii spioni veterani.

„Îi face pe profesioniștii serviciilor de informații, chiar și pe foștii ca mine, să fie nervoși, pentru că, desigur, este atât de înrădăcinat în noi să protejăm sursele și metodele”, a declarat joi Steve Hall, fost șef al operațiunilor în Rusia pentru CIA, pentru Ana Cabrera de la CNN.

O parte a intrigii despre confruntarea SUA cu Putin și unghiul informațiilor este alimentată de natura comunității în sine. Cei din afară nu au nicio modalitate de a evalua în mod independent acuratețea deplină a informațiilor introduse în viziunea publicului de către liderii lor. Deci nu știm de unde vine totul sau de la cine. Dar, desigur, acesta este ideea: să îi țină pe ruși să ghicească.

Încercarea de a descrie războiul din Ucraina ca un dezastru pentru Rusia vine într-un moment în care oficialii occidentali resping pretențiile Moscovei conform căreia aceasta reduce conflictul de la Kiev și din alte părți. În schimb, spun ei, forțele lui Putin se „repoziționează” -- posibil pentru un asalt intens în regiunile din estul Ucrainei, unde Moscova a lovit civili și a distrus orașe. O astfel de tactică ar putea fi concepută pentru a uni zonele stăpânite de Rusia cu Crimeea, pe care Putin a ocupat-o în 2014, și pentru a oferi Moscovei un coridor direct către Marea Neagră prin Ucraina.

În ultimele zile, oficialii occidentali au schițat un portret remarcabil al războiului.

Luni, în Australia, unul dintre cei mai mari șefi de spionaj ai Marii Britanii, Jeremy Fleming, a declarat că Putin a „judecat masiv greșit” războiul, rezistența poporului ucrainean și capacitatea propriei sale armate și că a fost prost informat de subalternii săi.

„Am văzut soldați ruși – lipsiți de arme și moral – refuzând să îndeplinească ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborând accidental propriile lor aeronave”, a spus Fleming, care conduce GCHQ, echivalentul Securității Naționale în Regatul Unit. Franchețea lui Fleming a fost extraordinară din partea unui șef al agenției de spionaj. Dar se oglindește în Statele Unite, unde au existat noi rapoarte miercuri care au deschis o perspectivă despre război și cercul interior al lui Putin.

Un oficial i-a spus lui Jeremy Diamond de la CNN că Putin este „dezinformat” de consilieri despre cât de prost se comportă armata rusă și impactul sancțiunilor asupra economiei ruse. Directorul de comunicații al Casei Albe, Kate Bedingfield, a spus apoi în fața camerei că consilierii liderului rus le era „prea frică să-i spună adevărul”. Ea a spus că acum există o „tensiune persistentă” între Putin și conducerea sa militară.

„Există multe speculații”, a spus Biden, deși, desigur, speculațiile au fost conduse de informații pe care Casa Albă le-a permis să intre în domeniul public. Întrebat cât de rău a fost dezinformat Putin de către consilierii săi, Biden a răspuns: „Nu spun asta cu certitudine – pare să se autoizoleze și există unele indicii că a concediat sau a pus în arest la domiciliu pe o parte dintre ele. consilieri”. În timp ce Biden a spus că SUA nu au atât de multe dovezi concrete, comentariile sale au declanșat un nou torent de atenție asupra situației actuale a lui Putin.

Ca și în cazul mesajelor de dinaintea invaziei, este clar că SUA nu doresc ca rușii să poată crea o narațiune dominantă despre război prin dezinformare. Crearea unei imagini a unui război eșuat ajută, de asemenea, la menținerea sprijinului pentru poziția dură a Occidentului împotriva lui Putin. Ar putea, de asemenea, să îmbunătățească moralul ucrainenilor care rezistă atacului Rusiei. Și le oferă liderilor occidentali o deschidere politică pentru a argumenta că politicile lor funcționează în timp ce gestionează opinia publică despre război.

Oferind o privire de ansamblu asupra dezordinei dintre trupele ruse, aliații ar putea fi capabili să creeze presiuni politice interne asupra Kremlinului. Având în vedere zdrobirea de către guvernul de la Moscova a mass-mediei independente, vor exista puține iluzii că poporul rus va auzi versiunea americană a evenimentelor, deși tinerii ruși cunoscători de tehnologie cu parole VPN care permit accesul la servicii de internet străine ar putea.

Dar o umilință pentru Rusia ar putea semăna și mai mult discordie în interiorul elitelor militare, politice și de informații. În ultimele zile, aproape că a părut că oficialii occidentali, discutând atât de deschis situația din război, au încercat să se adreseze direct lui Putin și consilierilor săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.