Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete americane riscă să piardă specialişti din cauza relaţiilor tensionate cu Trump

www.aldianews.com
Trump Mexic

Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) riscă să piardă numeroşi specialişti calificaţi în spionaj cibernetic ca urmare a reorganizării acestei instituţii şi a temerilor privind relaţiile încordate dintre preşedintele Donald Trump şi comunitatea serviciilor de informaţii americane, scrie miercuri agenţia Reuters, citând surse neprecizate din rândul unor actuali sau foşti angajaţi ai NSA. Conform acestor surse, tot mai mulţi ofiţeri de informaţii şi angajaţi pe bază de contract în NSA îşi caută de lucru în sectorul privat, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi în alte agenţii.

Toate aceste instituţii au depus până în prezent mari eforturi pentru a păstra specialiştii foarte buni în sectorul informatic, aceştia fiind tentaţi de posturile bine plătite oferite de companii din Silicon Valley sau din alte părţi. De altfel, păstrarea şi instruirea acestui personal în serviciile de informaţii a devenit pentru SUA o prioritate de securitate naţională în contextul în care ţări precum Rusia, China, Iran, dar şi alte state şi numeroase grupări infracţionale şi-au dezvoltat în ultimii ani capacităţile şi competenţele în operaţiuni de război cibernetic.

Dar situaţia NSA este în mod particular delicată, din cauza planului de reorganizare cunoscut sub numele de NSA21, a cărui implementare a început încă de anul trecut, pe vremea administraţiei Barack Obama, şi care prevede printre alte măsuri comasarea structurii însărcinate cu operaţiunile de interceptare electronică cu structura de securitate cibernetică internă. Conform surselor Reuters, schimbările din acest plan - ce trebuie aplicat într-un termen de doi ani - includ şi o reformă a structurilor de conducere, ceea ce provoacă însă angajaţilor o stare de incertitudine cu privire la misiunea lor şi perspectivele de carieră. Foştii angajaţi ai NSA susţin că reorganizarea agenţiei nu vine în întâmpinarea temerilor cu privire la rămânerea ei în urma sectorului privat la capitolul tehnic.

Întrebat despre riscul pierderii unor specialişti valoroşi din NSA şi alte agenţii, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Michael Anton, a răspuns că preşedintele Donald Trump a încercat să dea încredere comunităţii de informaţii prin vizita făcută la sediul central al CIA chiar în prima zi de mandat, iar o măsură concretă este suplimentarea deja decisă a bugetului apărării. Dar relaţiile dintre Trump şi serviciile secrete americane par a fi încordate, lucru ilustrat de acuzaţiile noului lider de la Casa Albă, care a reproşat acestor servicii că au oferit presei informaţii confidenţiale folosite apoi împotriva sa, cum au fost cele despre presupusele relaţii pe care el ori membri ai echipei sale le-ar avea cu Rusia. Însă este greu de confirmat dacă NSA chiar se confruntă cu un exod al personalului. Conform unui purtător de cuvânt al acestei agenţii, plecările angajaţilor au crescut constant începând din anul 2009, în prezent fiind de circa 6% pe an, din totalul de aproximativ 36.000 de angajaţi ai acestui serviciu. Directorul NSA, Michael Rogers, a precizat că în anul 2015 acest procent a fost de 3,3%, conform Agerpres.

Totuşi, mai mulţi responsabili de rang înalt din NSA care au plecat ori intenţionează să părăsească această instituţie, inclusiv directorul adjunct Richard Ledgett şi şeful unităţii de apărare cibernetică Curtis Dukes, au declarat că plecarea lor nu are nicio legătură cu Trump sau cu reorganizarea agenţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.