Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciul de Securitate al Ucrainei, primele măsuri după referendumuri: 16 organizatori, urmăriți penal pentru colaboraționism

SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat 16 persoane de colaboraționism pentru organizarea de referendumuri în autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson privind aderarea la Federația Rusă. Printre aceștia se numără Denis Pușilin, șeful republicii populare Donețk, Evhen Balițki, șeful administrației militare și civile din regiunea Zaporojie, Volodimir Saldo, șeful administrației regionale din Herson, și adjunctul său Kirilo Stremousov.

„SBU a adus acuzații împotriva a încă 16 organizatori [de referendum]”, a transmis serviciul de securitate într-un mesaj pe canalul său Telegram. Se specifică faptul că anchetatorii își califică acțiunile în temeiul articolului „Activitate de colaborare” din Codul penal ucrainean.

De asemenea, au fost formulate acuzații împotriva președintelui Consiliului Popular al DNR, Vladimir Bidevka, a primarului din Melitopol, Galina Danilcenko, a șefului orașului Berdiansk și al districtului Berdiansk, Alexander Saulenko, a șefului districtului Melitopol, Andrei Siguta, și a șefului orașului Akimovka, Maxim Zubarev.

Printre suspecți se numără și membri ai comisiilor electorale: secretarul Comisiei Electorale Centrale a DNR, Olena Radomska; șefii comisiilor electorale din regiunile Zaporojie și Kherson, Halina Katiușcenko și Marina Zaharova; și șefii comisiilor electorale din districtele Hennichi, Berislav, Kahovski și Skadovski din regiunea Herson.

Miercuri, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că autoritățile competente au început deja să dea de urma ucrainenilor care au participat la organizarea referendumurilor în teritoriile aflate în afara controlului Kievului. Anterior, vicepremierul ucrainean și ministru pentru reintegrarea teritoriilor necontrolate, Irina Vereșchuk, a declarat că organizatorii referendumurilor riscă între cinci și zece ani de închisoare cu confiscarea proprietății.

În perioada 23-27 septembrie, republicile populare Donețk și Luhansk, precum și regiunea Herson și teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie au organizat referendumuri privind aderarea lor la Rusia ca subiecți ai Federației Ruse. În toate regiunile menționate, majoritatea alegătorilor au votat în favoarea integrării în Federația Rusă, potrivit rezultelor anunțate de ruși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.