DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sfânta Liturghie de pe Câmpia Libertății s-a încheiat. Șapte episcopi greco-calotici au fost beatificați / LIVE VIDEO

facebook.com
Blaj multime

UPDATE: 13.25 - Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj s-a încheiat. În cadrul slujbei, Suveranul Pontif a dat citire mesajului de beatificare a celor 7 episcopi români. Programul vizitei papale continuă cu un prânz și o vizită într-o comunitate de romi.

Imediat după slujbă, Papa Francisc a plecat spre curia Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, unde va lua prânzul cu suita papală. Pe drum, spre edificiul situat în zona centrală a Blajului, Sfântul Părinte i-a salutat pe credincioși.

*

Papa Francisc a început Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa Francisc va prezenta omilia celebrării euharistice și va recita antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”).

Vezi și: Klaus Iohannis, baie de mulțime la Blaj - Președintele a fost primit cu aplauze / VIDEO

Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu sunt cei sapte episcopi greco-catolici martiri, care vor fi beatificaţi.

Șapte episcopi români, beatificați. Papa Francisc: Să li se poată celebra sărbătoarea în fiecare an la 2 iunie

La evenimentul istoric de la Blaj va fi prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis, iar organizatorii vizitei au estimat prezența a peste 150.000 de persoane.

Câmpia Libertăţii este locul unde a avut loc Marea Adunare Naţională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ţinut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de ştiinţă şi cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulţimii. Pe această câmpie a aterizat şi avionul care aducea vestea reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti. În prezent sunt 26 de statui.

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității rome din Blaj.

În jurul orei 17.00, Papa Francisc va sosi cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.