Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, cinstit în București: Pe vremea sa, biserica era în catacombe

basilica.ro
biserica

Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, s-a născut în Roma, într-o familie care a îmbrățișat credința ortodoxă prin propovăduirea Sfântului Apostol Pavel și a fost educat creștinește mai ales de mama lui, Antia, conform basilica.ro

„Acest Elefterie a crescut în pridvorul bisericii, dar biserica, în vremea aceea, nu era precum această minunată și frumoasă podoabă a orașului București, ci era încă în catacombe”, a menționat Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul miercuri, 15 decembrie, la hramul Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou din Capitală.

Ierarhul a aminit istoricul bisericii bucureștene care a fost construită începând cu anul 1935 ca să completeze rolul Bisericii „Sfântul Elefterie”-Vechi care devenise neîncăpătoare pentru populația numeroasă din zonă.

„Această ctitorie a traversat vremuri nu ușoare”, a spus PS Ieronim referindu-se la Al doilea Război Mondial, „dar a fost îmbrățișată de vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina care a făcut o prioritate în activitățile sale administrative definitivarea lucrărilor și pictarea acestei biserici precum și consolidarea și restaurarea Bisericii Sf. Spiridon-Nou și a Bisericii Cașin”

Mai târziu, „Patriarhul Daniel a rânduit ca această biserică de dimensiuni impresionante – ca o adevărată catedrală, împodobită și cu o pictură foarte frumoasă, cu icoane minunate, cu o catapeteasmă unică la noi în țară să fie între bisericile cu rangul de Paraclis Patriarhal”, a spus ierarhul.

„Dincolo de toate acestea, avem aici bucuria de a venera o părticică din moaștele sfântului care este ocrotitorul acestei biserici și acestei comunități”.

Mai departe, Preasfinția Sa a evocat mărturisirea curajoasă a Sfântului Elefterie chinurile groaznice la care a fost supus pentru aceasta. Odată cu el a suferit martiriul și Sfânta Antia. Vezi viața sfântului secțiunea Calendar Ortodox.

La finalul slujbei a fost prezentat albumul monografic al Bisericii „Sfântul Elefterie” – Nou publicat de Editura Basilica a Patriarhiei Române la împlinirea a 50 de ani de la sfințirea lăcașului de cult.

Programul hramului include și concertul de colinde „După datini colindăm”, organizat de ASTO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.