Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfântul și Marele Sinod Ortodox - 'Secolul 21, secolul ortodoxiei'

Basilica.ro

Sfântul și Marele Sinod Ortodox ce a avut loc la Creta și-a încheiat ieri lucrările cu o coliturghisire a tuturor conducătorilor Bisericilor Ortodoxe care au participat. Deși lipsit de caracterul său panortodox, prin absența de la lucrările sale a liderilor Bisericilor rusă, bulgară, a Georgiei și a Antiohiei, Marele Sinod a reușit să ajungă la un numitor comun, într-un mesaj unitar „către poporul ortodox și toți oamenii de bună voință„.

Structurat în 12 puncte, mesajul Sinodului abordează teme precum unitatea Bisericii Ortodoxe, mărturisirea de credință, importanța dialogului intercreștin și interreligios, secularizarea, căsătoria, științele naturale, criza ecologică, respectul față de semeni, politica, tineretul și deschiderea față de lume. Momentan în Cancelaria Patriarhiei se lucrează la traducerea acestui mesaj, astfel că, la această oră, nu avem decât mici semnale din mesajele transmise de Patriarhul Ecumenic și de Patriahul Daniel.

Astfel, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a transmis că lucrările Sfântului și Marelui Sinod „au pus piatra de temelie pentru ca secolul 21 să devină secolul Ortodoxiei„, arătând că, pentru a realiza acest lucru, deciziile luate în cadrul acestui Sinod să fie implementate în relațiile cu ansamblul lumii creștine și în lucrarea ei misionară.

Patriarhul Daniel, la rândul său, a reliefat că în relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine trebuie să se țină cont de faptul că: „bisericile și confesiunile creștine neortodoxe s-au îndepărtat în timp de la credința ortodoxă a Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească„.

O poziție extrem de radicală, venind din partea unui ierarh ce era recunoscut pentru deschiderea sa către ecumenism și apropiere față de Biserica Catolică.

Dacă ar fi să ne luăm după aceste două declarații, direcțiile trasate în cadrul Sfântului și Marelui Sinod ar fi: deschidere totală către cucerirea lumii prin intermediului noilor modalități de comunicare și afirmarea Bisericii Ortodoxe ca unică Biserică continuatoare a sinodalității din primele veacuri creștine.

Pare-se, așadar, că visul unificării celor două Biserici creștine este mai departe ca oricând.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.