Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfătuitorul lui François Mitterrand avertizează: 'Sistemul va exploda'

realitatea.net
criza bursa

Se intensifică semnele privind iminența unei crize economice mondiale, iar printre cei care trag un serios semnal de alarmă în acest sens se numără și economistul Jacques Attali, inclus în 2009 în topul Foreign Policy al celor mai influenți 100 de gânditori la nivel mondial.

Adevarul:

Economistul Jacques Attali, o voce influentă în lume, avertizează că suntem pe marginea unei mari crize economice globale.
Jacques Attali, un economist, scriitor şi sfătuitor al fostului preşedinte francez François Mitterrand cunoscut la nivel mondial, atrage atenţia că nu am depăşit cu bine criza datoriilor din 2008-2009 şi ne aflăm foarte aproape de repetarea ei.
„Suntem în faţa unei urgenţe sociale“, afirmă el într-un interviu acordat la Bruxelles pentru „L’Echo“.
Adept al dezvoltării pozitive, o îmbinare de politici ecologice şi sociale durabile, Jacques Attali denunţă în cotidianul belgian „o globalizare a pieţelor fără o globalizare a regulilor“ şi inegalităţile aduse de acest proces.
„Sistemul va exploda, deoarece există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci“, subliniază el.
Inclus în 2009 în topul Foreign Policy al celor mai influenţi 100 de gânditori la nivel mondial, evreo-francezul născut acum 75 de ani la Alger (Algeria) continuă exprimând predicţii, temeri şi speranţe pentru lumea întreagă, dar mai ales pentru Europa.
Despre Brexit
Vorbind despre ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), Jacques Attali spune că „Regatul Unit este în curs de sinucidere“. El nu crede în desfăşurarea unui nou referendum pentru Brexit.  În opinia sa, Londra va accepta într-un final un acord de ieşire cu un „«backstop» provizoriu, dar fără o dată de expirare“ a acestui mecanism de reglementare a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după oficializarea Brexitului, prevăzută să aibă loc la 31 martie. „Un Brexit dur, fără acord, ar provoca un şoc sistemic“, remarcă fostul consilier prezidenţial.
Despre o nouă criză economică mondială
„Şi apoi, economia mondială este foarte fragilă azi. Cred că este pe marginea prăpastiei“, atenţionează autorul celebrei cărţi „Evreii, lumea şi banii“. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În Germania, cea mai mare ecoconomie europeană, declinul activităţii din sectorul auto a provocat o scădere neaşteptată a producţiei industriale în ianuarie, pe fondul neliniştii provocate de Brexit şi al tensiunilor comerciale create de SUA. De asemenea, guvernul german şi-a redus din nou prognoza de creştere economică.
În Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro şi din UE după Brexit, revenirea economică după turbulenţele provocate de protestele vestelor galbene se dovedeşte mai slabă decât s-a anticipat, arată un sondaj al băncii centrale efectuat în rândul celor mai mari companii din industrie şi servicii. Sondajul arată că economia va creşte cu 0,3% în primul trimestru, estimarea anterioară fiind un avans de 0,4%, şi alimentează îngrijorările tot mai mari că dificultăţile de care se loveşte economia zonei euro nu sunt doar temporare, scrie Bloomberg.
În China, una dintre cele mai importante verigi în comerţul mondial, exporturile s-au prăbuşit cu aproape 21% în februarie, faţă de perioada similară a anului trecut, după un avans promiţător de 9% în luna anterioară. Declinul a surprins pe toată lumea, dar a venit în contextul unei încetiniri economice globale şi al disputelor comerciale dintre Beijing şi Washington.
Exporturile Japoniei, a doua economie ca mărime a Asiei, au scăzut cu 8% în ianuarie, în ritm anualizat. Aceasta este cea mai accentuată evoluţie negativă de după octombrie 2016 şi un semn că economiile asiatice suferă din cauza răcirii economiei chineze. De asemenea, comenzile pentru maşini-unelte produse în Japonia s-au prăbuşit cu a­proape 30% în februarie faţă de anul trecut. Este cea mai mare scădere de după octombrie 2009. Indi­ca­torul este de obicei volatil, însă scăderea este a cincea consecutivă şi arată o accelerare a tendinţei negative. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Milioane și milioane de hârtii, în plină epocă a digitalului. Doar din două astfel de achiziții monitorizate până acum rezultă o cheltuială de peste 1 milion de euro, bani ce vor fi plătiți de Romgaz și ROMATSA pentru 15 milioane de hârtii.
Romgaz a scos la licitație luni, 4 martie, pe SICAP (registrul electronic al achizițiilor publice) un contract de 1,3 milioane lei (circa 300.000 euro) pentru servicii de xerocopiere și imprimare pentru până la 7 milioane de pagini. Contractul este de tip acord-cadru, pe 4 ani, și presupune achiziția unui număr minim de 5 milioane de copii. Cele mai multe copii sunt alb-negru, pentru fomatul A4, dar vor fi achiziționate și A3 și A0. Dată fiind suprafața unei singure foi A4, 21x28 cm, cele 5 milioane de copii ce vor fi achiziționate ar putea acoperi 315.000 metri pătrați.
„Acord-cadru multianual pe durata de 4 ani, pentru asigurarea serviciilor de copiere (multiplicare), imprimare, scanare și transmitere documente prin fax pentru punctele de lucru cuprinse în anexa la caietul de sarcini. Acord-cadru – minim 885.600 lei/4 ani, maxim 1.396.800 lei/4 ani. Contract subsecvent – minim 221.400 lei/an, maxim 349.200 lei/an. Acord-cadru – minim 4.920.000 copii/4 ani, maxim 7.560.000 copii/an. Contract subsecvent – minim 1.230.000 copii/an, maxim 1.890.000 copii/an“ este anunțul din SICAP.
Copiile vor fi făcute pentru toate sucursalele și filialele, cele mai multe fiind arondate Sucursalei Târgu-Mureș. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.